NATO stále posudzuje ponuku základne v Poprade

SITA
16.10.2014 10:34

Severoatlantická aliancia stále posudzuje ponuku Slovenska, ktoré na septembrovom summite NATO vo Walese prejavilo ochotu poskytnúť Aliancii základňu v Poprade.

NATO stále posudzuje ponuku základne v Poprade
SITA/AP

"V NATO v súčasnosti pracujeme so spojencami na širokom spektre úloh, ktoré vyplynuli zo summitu vo Walese. Ponuky členských štátov zatiaľ analyzujú vojenské i civilné orgány Aliancie," povedali agentúre SITA z tlačového odboru ministerstva obrany.

Okrem logistickej základne v Poprade Slovensko na summite ústami svojho prezidenta Andreja Kisku ponúklo aj možnosť využívať služby letiska Sliač a výcvikového centra Lešť pre potreby nových obranných opatrení Aliancie. Chceme tiež posilniť svoje vojenské zastúpenie na veliteľstve NATO v poľskom Štetíne. Slovensko sa bude podieľať aj na zintenzívnení vojenského spravodajstva a slovenská armáda bude školiť ukrajinských odmínovačov. Prezident Kiska tiež na summite spojencov informoval, že Slovensko nebude do roku 2016 znižovať rozpočet na obranu a do roku 2020 bude tento rozpočet zvyšovať tak, že dosiahne výšku priemeru v krajinách Severoatlantickej aliancie, ktorá predstavuje 1,6 percenta HDP. Slovensko okrem toho plánuje dať 20 percent rozpočtu obrany na modernizáciu ozbrojených síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok