Leung Čchun-jing je pripravený rokovať so študentmi

TA3 SITA
16.10.2014 06:54

Najvyšší predstaviteľ samosprávy Hongkongu Leung Čchun-jing vo štvrtok vyhlásil, že v priebehu budúceho týždňa je pripravený začať rokovania so zástupcami študentov, ktorí už takmer tri týždne organizujú v uliciach demonštrácie za vyššiu mieru demokracie.

Úrady ponúkli protestujúcim rokovania ešte začiatkom októbra po tom, ako pohrozili okupáciou vládnych budov, a v uplynulých dňoch strany vyjednávali cez sprostredkovateľov. Leung je teraz ochotný "začať dialóg", hoci predtým ich požiadavky opakovane odmietol. Samospráva minulý týždeň demonštrantov ešte viac rozhnevala, keď zrušila plánované stretnutie s odôvodnením, že by pravdepodobne neprinieslo konštruktívne výsledky.

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu od návratu pod čínsku správu v roku 1997 vypukli koncom septembra a vyvolalo ich rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Čínske vedenie považuje požiadavky demonštrantov za neoprávnené a "odsúdené na neúspech". Ulice v okolí sídla hongkonskej samosprávy a ďalšie priestranstvá v uplynulých týždňoch zapĺňali desaťtisíce ľudí, momentálne je však počet protestujúcich už oveľa nižší.

Témy: Peking Hongkong
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok