Predstavitelia znepriatelených kórejských armád tajne rokovali

SITA TA3
15.10.2014 09:09

Vysokopostavení vojenskí predstavitelia Severnej a Južnej Kórey sa v stredu zišli na tajnom stretnutí, aby prerokovali minulotýždňovú prestrelku na vzájomnej hranici vyvolanú balónmi s propagandistickým materiálom.

Juhokórejský opozičný zákonodarca Pak Čie-won o tom informoval na zasadnutí svojej strany, ktorá následne vydala príslušné vyhlásenie. Predstavitelia armád podľa neho rokovali v opustenej pohraničnej dedine Panmundžom známej ako miesto podpísania prímeria z roku 1953. Správu o stretnutí priniesla taktiež juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, ktorá sa odvolala na nemenovaný vládny zdroj. Ministerstvá obrany a zjednotenia však informácie odmietli potvrdiť.

Severná a Južná Kórea si v piatok opäť vymenili výstrely po tom, ako juhokórejskí aktivisti vyslali cez hranicu balóny s propagandou namierenou proti Pchjongjangu. Podľa ministerstva obrany v Soule začali Severokórejčania strieľať necelé dve hodiny po vypustení balónov a niekoľko projektilov zo samopalov dopadlo blízko základne a obývanej oblasti na južnej strane prísne stráženej hranice. Tamojší vojaci paľbu opätovali 40 dávkami zo samopalov, na čo sa znepriatelené sily vzájomne ostreľovali taktiež puškami, povedal hovorca Kim Min-sok. Nebolo pritom jasné, či boli terčom prvých výstrelov samotné balóny. Z oblasti nehlásili žiadne škody alebo zranenia. Predstavitelia juhokórejského rezortu obrany zareagovali mimoriadnym zasadnutím, zatiaľ čo v meste Jončchon pri hranici vyhlásili čiastočnú evakuáciu. Najnovšia udalosť sa odohrala v období opätovného zbližovania medzi znepriatelenými režimami, čoho dôkazom je nedávna dohoda o pokračovaní formálnych rokovaní na vysokej úrovni prerušených vo februári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok