Projekt veľkej solárnej elektrárne na Sahare stroskotal

TASR
14.10.2014 16:24

Projekt obrovskej slnečnej elektrárne na Sahare skrachoval. Z pôvodne doň zapojených 50 firiem v združení napokon zostali len tri. DPA informuje z ich rokovania v Ríme, že Desertec-Industrie-Initiative (DII) sa bude orientovať už len na poskytovanie všestranných služieb firmám, ktoré sa rozhodnú stavať slnečné elektrárne na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Projekt veľkej solárnej elektrárne na Sahare stroskotal
TASR

V združení Desertec zostali len nemecký energetický koncern RWE, saudskoarabský energetický koncern Acwa Power a čínsky prevádzkovateľ elektrizačných sietí SGCC.

Iniciatíva Desertec vznikla pred piatimi rokmi s cieľom postaviť slnečnú megaelektráreň v púštnych oblastiach severnej Afriky. Vo vhodných oblastiach mali vyrásť aj veterné parky.

Pôvodne mal projekt dospieť k tomu, že v roku 2050 sa tam malo produkovať toľko elektrickej energie, ktorá by kryla 15 % jej ročnej spotreby v Európe. Projekt skrachoval na problémoch s financovaním, ale najmä v dôsledku politických prevratov a občianskych vojen v regióne. Účasti na projekte sa postupne vzdali Siemens, Bosch, E.ON, Bilfinger a mnohé ďalšie.

Projekt podľa šéfa Desertecu Paula van Sona urobila nereálnym aj zmena európskej energetickej politiky. Keď združenie štartovalo, o výrobe elektrickej energie z vetra a slnka sa hovorilo len ako o hudbe budúcnosti. Za päť rokov sa však na európskom kontinente realizovalo viac ako 70 takýchto projektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok