Ukrajinci zhromažďujú osobný majetok obetí malajzijského letu MH17

TASR
14.10.2014 08:52

Holandská vláda informovala, že štyria holandskí experti a ukrajinské záchranné služby začali v pondelok na východe Ukrajiny - na mieste tohtoročnej havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines MH17 - zhromažďovať osobný majetok obetí vrátane pasov, batožiny, šperkov a detských hračiek.

Ukrajinci zhromažďujú osobný majetok obetí malajzijského letu MH17
SITA/AP

"Štátnych záchranným službám sa podarilo získať z miesta havárie mnohé osobné veci, dokopy deväť škatúľ, z ktorých každá má kubický meter," citovala agentúra Reuters vedúceho holandského tímu Pietera-Jaapa Aalbergsberga. "(Boli tam) šperky, hodinky, platobné karty, vodičský preukaz, pas, iPad, fotografie - veci, ktoré by mali byť u príbuzných," povedal v rozhovore pre holandskú televíziu.

Ministerstvo bezpečnosti a spravodlivosti vo vyhlásení uviedlo, že na najnovšom prehľadávaní miesta havárie na východe Ukrajiny sa v pondelok zúčastnilo 40 ukrajinských pracovníkov z agentúry pre katastrofy. Prítomní boli tiež štyria holandskí pracovníci a tím Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Osem súdnych expertov odletí na Ukrajinu preskúmať tento osobný majetok ešte pred jeho vrátením do Holandska, napísala tlačová agentúra AP.

Všetkých 298 ľudí na palube lietadla zahynulo, keď sa tento stroj letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru dňa 17. júla rozlomil. Pôvodná správa hovorila o zásahu lietadla zvonka množstvom "vysokoenergetických" predmetov, čo by podľa leteckých expertov mohlo zodpovedať zásahu raketovou strelou.

Dve tretiny z obetí boli občania Holandska a vyšetrovanie havárie vedie holandská bezpečnostná rada.

Aalbersberg povedal, že pracovníci mohli navštíviť dve z troch dedín, na území ktorých sa nachádzajú časti trosiek lietadla. Mnohé z osobných predmetov boli príliš spálené na to, aby ich bolo možné identifikovať.

Počas prehľadávania trosiek zaznamenali vo vzdialenosti necelých piatich kilometrov krátku, ale intenzívnu delostreleckú prestrelku - a to aj napriek prímeriu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok