O mesto Kobani sa opäť vedú prudké boje

TASR
13.10.2014 14:55

Kurdskí obrancovia mesta Kobani na severe Sýrie aj dnes zvádzali ťažké boje s útočiacimi oddielmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Islamisti dnes v troch vlnách zaútočili na mesto z jeho východnej strany.

O mesto Kobani sa opäť vedú prudké boje
SITA/AP

Očití svedkovia, ktorí sledujú vývoj v meste, odtiaľ dnes hlásia výbuchy delostreleckých granátov i streľbu z ručných zbraní. K obnoveniu ťažkých bojov došlo deň po tom, ako sa kurdským oddielom v nedeľu podarilo spomaliť postup islamistov.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo, že spojenecké lietadlá podnikli dnes ráno najmenej päť náletov, ktoré sa zameriavali najmä na južnú časť Kobani. Bojuje sa aj na východe mesta, spresnilo SOHR, podľa ktorého počas dnešných prudkých bojov prišlo o život najmenej desať islamistov.

Ďalší islamista - samovražedný atentátnik zahynul, keď dnes v severnej časti Kobani odpálil výbušninami naložené nákladné auto. Úradník kurdskej samosprávy v Kobani Idrís Nassan informoval, že pri samovražednom atentáte boli zranení dvaja kurdskí ozbrojenci. Podľa jeho názoru cieľom atentátu bolo "vyčistiť" cestu na ďalší prienik jednotiek IS hlbšie do mesta. Nassan spresnil, že kurdskí obrancovia v tom islamistom zabránili.

V bojoch o Kobani, ktoré sa začali v polovici septembra, prišlo o život už najmenej 500 ľudí a viac ako 200.000 bolo nútených utiecť cez hranicu do Turecka.

Islamisti v súčasnosti ovládajú viac než tretinu Kobani, sýrskeho kurdského mesta blízko hraníc s Tureckom, ktoré je známe aj pod arabským názvom Ajn al-Arab. Cieľom islamistov je ovládnuť aj túto poslednú baštu Kurdov na severe Sýrie, čím sa v ich rukách ocitne súvislý pás územia - od severovýchodu až po mesto Halab.

V postupe sa im snaží zabrániť koalícia krajín vedená USA, ktorej letectvo podniká nálety na pozície IS v Iraku i v Sýrii. Podľa kurdských zdrojov sa vďaka tomu podarilo spomaliť nástup islamistov v Kobani. Na účinnejšiu obranu však obrancovia mesta žiadajú aj protitankové zbrane a otvorenie cezhraničného koridoru s Tureckom, ktorým by sa do Sýrie dostávali kurdskí dobrovoľníci z Turecka i ďalších krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok