Rusko za desať dní investovalo do ochrany rubľa 6 mld. dolárov

SITA
13.10.2014 12:20

Ruská centrálna banka za posledných desať dní vynaložila na ochranu rubľa zhruba 6 mld. USD. Informovala o tom v pondelok guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Rusko za desať dní investovalo do ochrany rubľa 6 mld. dolárov
ČTK

Rubeľ je už niekoľko mesiacov pod tlakom v dôsledku zlacňovania ropy, ktorá je jedným z hlavných ruských exportných artiklov. Hodnotu ruskej meny negatívne ovplyvňujú aj západné sankcie pre krízu na Ukrajine a posilňovanie dolára, ktoré je výsledkom špekulácií, že centrálna banka USA zvýši úrokové sadzby. Od začiatku roka kurz rubľa voči doláru stratil zhruba 18 %.

"V tomto momente podporujeme kurz rubľa predajmi mien z (devízových) rezerv," uviedla Nabiullina v dolnej komore ruského parlamentu. "Za posledných desať dní sme predali zhruba 6 mld. USD," dodala. Ruská centrálna banka pri ochrane rubľa na intervencie na devízových trhoch vynaložila už viac ako 40 mld. USD. Najviac intervenovala v marci, kedy eskalovala ukrajinská kríza. Začiatkom októbra Rusko podľa agentúry Reuters disponovalo zlatými a devízovými rezervami v celkovej hodnote 457,7 mld. USD.

Obmedzený prístup ruských bánk a firiem k financovaniu prostredníctvom devízových trhov zatiaľ nepredstavuje systémové riziko pre ekonomiku, uviedla ďalej guvernérka ruskej centrálnej banky. Pre bankový a firemný sektor nebude problém nájsť zhruba 100 mld. USD, ktoré potrebujú na uhradenie dlhov splatných v budúcom roku, dodala Nabiullina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok