Moskva a Peking podpísali medzivládnu dohodu o plyne

SITA
13.10.2014 09:43

Rusko a Čína podpísali medzivládnu dohodu o spolupráci v oblasti dodávok plynu. Medzivládna dohoda, ktorú Moskva a Peking potvrdili v pondelok počas návštevy čínskeho premiéra Li Kche-čchianga v Rusku, je predpokladom pre to, aby začala platiť zmluva medzi Gazpromom a spoločnosťou China National Petroleum Corporation.

Moskva a Peking podpísali medzivládnu dohodu o plyne
SITA/AP

Obe firmy ju uzavreli v máji a na jej základe má Gazprom Číne od roku 2019 dodávať 38 mld. kubických metrov plynu ročne. Hodnota kontraktu sa odhaduje na 400 mld. USD.

Dohodu o prehĺbení strategickej spolupráci v pondelok podpísali aj ruská štátna ropná firma Rosnefť a China National Petroleum Corporation (CNPC). Moskva a Peking sa dohodli aj na menovom swape v hodnote 150 mld. jüanov (CNY) čiže 815 mld. rubľov (RUB). Informovala o tom vo vyhlásení čínska centrálna banka. Menový swap má trvať tri roky a môže sa predĺžiť.

Rusko a Čína sa dohodli aj na ďalšej spolupráci vo finančnej oblasti aj v sektore telekomunikácií. Ruské banky VTB a VEB, ktoré postihli západné sankcie, v pondelok podpísali rámcové dohody s China Exim Bank o otvorení úverových liniek. Ruská Rosselchozbank, ktorú tiež postihli západné sankcie, sa s China Exim Bank rámcovo dohodla na financovaní obchodu. Ruský mobilný operátor MegaFon sa s China Development Bank dohodol na sprostredkovaní financovania v sume 500 mil. USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok