Turecko umožní využívanie svojich základní na operácie proti IS

TA3 TASR
13.10.2014 06:44

Stíhačky budú najnovšie asi 160 kilometrov od sýrsko-tureckých hraníc. Výrazne sa tým urýchlia jednotlivé operácie a zvýši sa ich efektivita. Novú spoluprácu si Pentagón pochvaľuje. Stále však trvá na tom, že turecké tanky a jednotky by nemali iba nečinne stáť na hraniciach, ale musia sa čím skôr zapojiť do pozemnej operácie.

Vláda USA nalieha na Turecko, aby sa vo väčšej miere zapojilo do boja proti extrémistom IS. Americký predstaviteľ v sobotu potvrdil, že Ankara súhlasila s výcvikom umiernených sýrskych povstalcov na tureckom území. Turecký vládny činiteľ v nedeľu upresnil, že by malo ísť o 4000 opozičných bojovníkov, ktorých preveria turecké spravodajské služby.
Americký minister obrany Chuck Hagel uviedol, že Spojené štáty chcú mať prístup na turecké letecké základne vrátane základne v meste Incirlik na juhu krajiny, z ktorých by podnikali nálety na ciele islamistickým militantov.

Uvedená základňa je súčasťou dohody, uviedli podľa AP zdroje z amerického rezortu obrany pod podmienkou anonymity. Rozhovory o tom, akými ďalšími spôsobmi by mohlo Turecko podporiť boj proti IS, pokračujú. Hagel hovoril v nedeľu telefonicky s tureckým rezortným kolegom Ismetom Yilmazom a poďakoval sa mu za ochotu jeho krajiny pomôcť s bojom proti militantom IS.

Poradkyňa amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Susan Riceová predtým zdôraznila, že USA nežiadajú Turecko, aby vyslalo do Sýrie pozemné jednotky. Turecko a ďalší spojenci USA zasa naliehajú na Washington v otázke vytvorenia bezletovej zóny v Sýrii a bezpečnej nárazníkovej zóny na sýrskej strane hranice s Tureckom.

Podľa Hagela americkí predstavitelia takúto možnosť "aktívne nezvažujú". Armáda USA odhaduje, že presadzovanie bezletovej zóny by si vyžiadalo stovky lietadiel a stálo miliardu dolárov mesačne, pričom by nebolo isté, že to zmení situáciu v sýrskej občianskej vojne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok