Premiérovú Veľkú cenu Ruska vyhral suverénne Hamilton

SITA
12.10.2014 17:37

Brit Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej premiérovej Veľkej cene Ruska formuly 1 na okruhu v Soči. Jazdec tímu Mercedes je momentálne vo veľkej pohode a v dejisku februárových zimných olympijských hier dosiahol už deviate víťazstvo v tohtoročnom seriáli majstrovstiev sveta.

Premiérovú Veľkú cenu Ruska vyhral suverénne Hamilton
SITA/AP

Na druhom mieste skončil Hamiltonov tímový kolega Nico Rosberg a zavŕšil deviate double Mercedesu. Pre nemeckého pretekára je to druhé miesto číslo deväť v sezóne, okrem toho vybojoval štyri víťazstvá. Tretiu pozíciu obsadil Valtteri Bottas. Fínsky pilot Williamsu si pripísal piate pódiové umiestnenie v ročníku, na konte má dve druhé (V. Británia, Nemecko) a tri tretie miesta (Rakúsko, Belgicko, Rusko). V poradí MS má Hamilton tri veľké ceny pred koncom 17-bodový náskok pred Rosbergom.

"Som veľmi šťastný, že tu môžem stáť, zažili sme skvelý týždeň. Som vďačný za podporu a teším sa na ďalšie príchody do Soči. Nicovi sa podarilo napraviť chybu z úvodu, ako tím sme odviedli skvelú prácu. Je super získať Pohár konštruktérov pre Mercedes," povedal Hamilton v prvej reakcii na pódiu.

Spolu s Hamiltonom sa teší aj celý tím Mercedes, ktorý v predstihu získal premiérový titul v Pohári konštruktérov. Nemecké zoskupenie má neprekonateľný 223-bodový náskok pred Red Bullom. "Je to jednoducho fantastické. Pracovali sme pre toto veľmi tvrdo a mnoho rokov. Dnes píšeme históriu a poriadne si to užijeme. Zajtra to všetci spolu oslávime, máme to už všetko naplánované," povedal technický riaditeľ Mercedesu Paddy Lowe. "V posledných rokoch tím pracoval naplno a prežil niekoľko krušných chvíľ. Ani v tejto sezóne sme sa nevyhli vzostupom a pádom. Napriek všetkému môžeme dnes povedať, že Mercedes je šampiónom a je to skvelý moment," doplnil šéf nemeckej stajne Toto Wolff.

Rodák zo Stevenage Hamilton ťahá šnúru štyroch výhier, predtým sa radoval aj Japonsku, Singapure a Taliansku. Hamilton už v tejto sezóne uspel v štyroch veľkých cenách po sebe - bolo to na jej začiatku, keď postupne oslavoval v Malajzii, Bahrajne, Číne a Španielsku. Dvadsaťdeväťročný majster sveta 2008 dosiahol vSoči 31. víťazstvo v kariére a v tejto štatistike sa dotiahol na Nigela Mansella. Nasledujúca veľká cena je na programe o tri týždne v americkom Austine.

Víťaz kvalifikácie Hamilton hneď v úvode prišiel o prvé miesto, keď ho kolega Rosberg predbehol aj za cenu prudkého prebrzdenia. Nemec musel následne Brita pustiť pred seba a na konci prvého kola zamieril do boxov pre zničené pneumatiky. Líder Hamilton jazdil jedno rýchle kolo za druhým a v 20. kole mal pred Bottasom takmer osemsekundový náskok. Hamilton zamieril na výmenu pneumatík v 28. kole a pohodlne sa vrátil na prvé miesto. O tri kolá neskôr sa už na druhú pozíciu dostal Rosberg, ktorý predbehol Bottasa. Poradie sa na prvých troch miestach do konca pretekov nezmenilo a Hamilton mohol oslavovať.

Výsledky - Veľká cena Ruska - nedeľa:

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:31:50,744 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +13,657 s, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +17,425, 4. Jenson Button (V. Brit.) McLaren +30,234, 5. Kevin Magnussen (Dán.) McLaren +53,616, 6. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari +1:00,016 min

Poradie MS (po 16 z 19 pretekov):

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 291 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 274, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 199, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 145, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 143, 6. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 141

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 565 bodov - istý titul, 2. Red Bull 342, 3. Williams 216, 4. Ferrari 188, 5. McLaren 143, 6. Force India 123.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok