Kurdské milície zastavili postup Islamského štátu v Kobani

SITA
12.10.2014 15:48

Kurdským bojovníkom sa tento víkend podarilo zastaviť postup povstalcov z Islamského štátu v kurdskom meste Kobani (Ajn al-Arab) ležiacom pri hraniciach medzi Sýriou a Tureckom.

Kurdské milície zastavili postup Islamského štátu v Kobani
SITA/AP

Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv uviedla, že islamskí bojovníci neurobili žiaden postup od piatku, do Kobani však údajne povolali posily. Kurdské milícii odrazili útok islamistov v sobotu a spôsobili im veľké straty. V piatok a sobotu ostreľovalo pozície Islamského štátu pri Kobani aj americké letectvo. Mesto je podľa organizácie momentálne pokojné a ozýva sa len sporadická streľba. Islamský štát už však údajne kontroluje tretinu Kobani.

Niekoľko týždňov trvajúce boje o Kobani si údajne vyžiadali už viac ako 500 mŕtvych a vyše 200-tisíc ľudí z prevažne kurdskej oblasti utieklo do susedného Turecka. OSN v piatok varovala, že v sýrskom meste Kobani zostalo uväznených niekoľko stoviek civilistov a v prípade dobytia ich militantní extrémisti pravdepodobne "zmasakrujú". Kobani nemôže opustiť 500 až 700 starších obyvateľov a iných civilistov, zatiaľ čo 10- až 13-tisíc uviazlo v priľahlej oblasti blízko hranice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok