USA sľúbili 212 mil. dolárov na rekonštrukciu Pásma Gazy

SITA TA3
12.10.2014 13:52

Na medzinárodnej darcovskej konferencii v egyptskej Káhire to oznámil americký minister zahraničia John Kerry. Dodal, že financie sú určené na zvýšenie bezpečnosti, na ekonomický rozvoj ako aj na lieky, potraviny a vodu.

Palestínčanov a Izraelčanov pri tejto príležitosti Kerry vyzval, aby sa vrátili k mierovým rokovaniam a ukončili konflikt, ktorý viedol k trom vojnám za posledných šesť rokov. V Pásme Gazy je po poslednej vojne s Izraelom podľa neho nevyhnutné opraviť vyše 20 000 domov, pričom tesne pred príchodom zimy je bez domova stále asi 100 000 Palestínčanov. "Občania Gazy nutne potrebujú našu pomoc, no nie zajtra či na budúci týždeň, ale teraz," vyhlásil Kerry. Nový príspevok zvýšil americkú pomoc pre Palestínčanov na 400 miliónov dolárov za tento rok.

Palestínska vláda si od konferencie sľubuje získať štyri miliardy dolárov (3,16 mld. eur) na pomoc Pásmu Gazy zničeného poslednou vojnou medzi Izraelom a islamskými militantmi z hnutia Hamás. Palestínsky prezident v tejto súvislosti sľúbil transparentné a efektívne využitie sľúbených financií. "Palestínska vláda uskutoční projekt rekonštrukcie zodpovedne a transparentne v koordinácii s OSN, darcami, medzinárodnými inštitúciami, občianskou spoločnosťou i súkromným sektorom," vyhlásil v Káhire.

Na darcovskej konferencii v Káhire sa zúčastňujú predstavitelia viac než 50 krajín a 20 organizácií vrátane generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna a ministerky zahraničia Európskej únie Catherine Ashtonovej. Jej hostiteľom je egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok