Svetová ekonomika potrebuje podľa MMF nevyhnutne podporu

TASR
12.10.2014 12:12

Viaceré krajiny sveta čelia nízkemu, prípadne spomaľujúcemu sa rastu s nezamestnanosťou na neprijateľne vysokej úrovni. Preto je nevyhnutné prijať rázne opatrenia na podporu zotavovania svetovej ekonomiky, uviedol na záver svojho jesenného zasadnutia vo Washingtone Medzinárodný menový fond (MMF).

Svetová ekonomika potrebuje podľa MMF nevyhnutne podporu
wiki

Zástupcovia Nemecka, najsilnejšej európskej ekonomiky, však upozornili, že nie je dôvod na veľké obavy a o novej globálnej kríze sa vôbec nedá hovoriť. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Vzhľadom na to, že japonská ekonomika klesla, eurozóne hrozí opätovné riziko skĺznutia do recesie a dokonca aj tempo rastu čínskej ekonomiky sa spomaľuje, Medzinárodný menový a finančný výbor MMF (IMFC) uviedol, že prioritou bude zameranie sa na rast.

"Viaceré krajiny čelia riziku nízkeho alebo spomaľujúceho sa tempa rastu s nezamestnanosťou aj naďalej na neprijateľne vysokej úrovni," uviedol IMFC. Zároveň dodal, že členské štáty sú "odhodlané zvýšiť potenciálny rast a vytvoriť silnejšiu, udržateľnejšiu a vyváženejšiu svetovú ekonomiku, ktorá bude poskytovať dostatok pracovných miest".

Fond tento týždeň znížil prognózu rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,3 % z pôvodného odhadu na úrovni 3,4 %, čo znamená už tretiu redukciu. Najväčšie obavy vyjadril MMF v súvislosti s vývojom v Európe a rovnaký názor dali najavo aj mnohí politici, ekonómovia a investori vo Washingtone.

Samotní zástupcovia Európy sa pesimistické nálady snažili zmierniť. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi vyhlásil, že nepriaznivé dôsledky úsporných opatrení na rast ekonomiky eurozóny začínajú ustupovať a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble bagatelizoval myšlienku, že najväčšej ekonomike eurozóny hrozí prepad do recesie. "Nie je vôbec dôvod hovoriť o kríze v globálnej ekonomike," povedal Schäuble.

Relatívne svetlým bodom v inak zhoršujúcich sa vyhliadkach svetovej ekonomiky sú Spojené štáty, čo sa odrazilo na zvýšenom záujme investorov o americkú menu. Napriek tomu však USA hrozí, že spomaľujúce sa tempo rastu svetovej ekonomiky zasiahne aj ich hospodárstvo. Na rastúce riziká poukázali aj zástupcovia americkej centrálnej banky Fed, podľa ktorých spomaľovanie rastu globálnej ekonomiky môže oddialiť plány na zvýšenie úrokových sadzieb.

V tejto súvislosti však IMFC vyzval centrálne banky, aby boli opatrné pri komunikácií zmien v menovej politike, čo umožní vyhnúť sa prípadným šokom na finančných trhoch. Aj keď žiadnu z bánk nemenoval, upozornenie evidentne smerovalo na Fed, ktorý plánuje tento mesiac ukončiť svoj program nákupu aktív.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok