Sísí vyzval Izrael na zváženie arabskej mierovej iniciatívy

TASR
12.10.2014 11:32

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyzval dnes Izrael, aby zvážil nové mierové úsilie založené na arabskej iniciatíve, prvýkrát prezentovanej v roku 2002, ktorú však vtedy židovský štát odmietol. Informovala dnes o tom agentúra Reuters.

Sísí vyzval Izrael na zváženie arabskej mierovej iniciatívy
SITA/AP

Sísí to uviedol dnes pri príležitosti otvorenia darcovskej konferencie zameranej na obnovu vojnou zničeného pásma Gazy v egyptskom hlavnom meste Káhira.

"Tento moment by sme mali premeniť na skutočný štartovací bod s cieľom dosiahnuť mier, ktorý zaistí stabilitu, rozkvet a zrealizuje sen súžitia a reality, a toto je vízia arabskej mierovej iniciatívy," podotkol egyptský prezident.

Plán presadzovaný Saudskou Arábiou na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) na summite v Bejrúte v roku 2002 ponúkal plné uznanie Izraela, avšak iba v tom prípade, že sa vzdá všetkého územia obsadeného v blízkovýchodnej vojne v roku 1967 a bude súhlasiť so "spravodlivým riešením" pre palestínskych utečencov.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes zároveň v Káhire vyzval Bezpečnostnú radu OSN na prijatie záväznej rezolúcie, ktorou by sa vytýčil časový rámec na zriadenie palestínskeho štátu, píše agentúra DPA. Medzinárodné spoločenstvo podľa Abbása potrebuje zabezpečiť "seriózne rokovania", ktoré povedú ku konečnej izraelsko-palestínskej dohode.

Palestínsky prezident je podľa vlastných slov "presvedčený, že tu existuje regionálna i medzinárodná vôľa" poskytnúť nevyhnutné štyri miliardy dolárov na rekonštrukciu Gazy po tohtoročnom izraelskom bombardovaní, ktoré zničilo 61.000 domov a celé štvrte premenilo "na trosky", cituje DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok