Odnož Talibanu sa vyhrážala Malále, laureátke Nobelovej ceny

TASR
11.10.2014 13:30

Vplyvná odštiepená odnož pakistanského militantného hnutia Taliban sa vyhrážala 17-ročnej aktivistke za práva dievčat na vzdelanie Malále Júsafzajovej "ostrými a lesklými nožmi" len niekoľko hodín po tom, čo tínedžerku vyhlásili za jedného z dvoch tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za mier.

Odnož Talibanu sa vyhrážala Malále, laureátke Nobelovej ceny

Skupina Džamáat al-Ahrár, ktorá sa v augusta oddelila od hnutia Tehríke Tálibán Pákistán (TTP) známeho aj ako pakistanský Taliban, zverejnila v piatok večer na sociálnej sieti Twitter svoju reakciu na udelenie Nobelovej ceny Malále.

"Ľudia ako Malála by mali vedieť, že nás nezabrzdí propaganda (neveriacich). Pre nepriateľa islamu máme pripravené ostré a lesklé nože," uviedol na Twitteri hovorca skupiny Ihsánnuláh Ihsán, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

"Malála sa veľmi veľa vyjadruje proti zbraniam a ozbrojeným konfliktom. Vie, že zakladateľ jej Nobelovej ceny bol vynálezcom výbušnín?" položil otázku hovorca.

Malála, 17-ročná aktivistka za práva dievčat na vzdelanie, prežila v roku 2012 strelné poranenie do hlavy, keď na ňu zaútočil militant z Talibanu.

TTP, organizácia zastrešujúca približne desať skupín, sa k oceneniu Malály nevyjadril.

Na Malálu sú v Pakistane hrdí, veď sa stala najmladšou laureátkou Nobelovej ceny za mier - všetky hlavné denníky v krajine priniesli na titulných stranách články o jej úspechu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok