V českých senátnych zvíťazila ľavica

TA3 TASR
11.10.2014 11:43

Prvé kolo senátnych volieb vyhrali sociálni demokrati. Druhou najúspešnejšou stranou je hnutie ANO Andreja Babiša. Výsledky komunálnych volieb budú známe ráno.

V prvom kole volieb do českého Senátu zvíťazila Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD). Po sčítaní hlasov vo viac ako 90 percentách volebných okrskov viedli jej kandidáti v 12 z 27 obvodoch, v ktorých hlasovanie v piatok a dnes prebiehalo, informoval spravodajský portál ČT24.

Druhými najúspešnejšími sú zatiaľ ľudovci z KDU-ČSL s vedúcou pozíciou v dvoch obvodoch. V troch víťazia spolu so Stranou zelených. Hnutie ANO miliardára Andreja Babiša je na prvom mieste v štyroch okrskoch.

Českí voliči rozhodovali v terajších voľbách o tretine 81-členného Senátu, hornej komory Parlamentu ČR. Ak žiaden z kandidátov v jednotlivých obvodoch nezíska nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov, bude sa na budúci týždeň, 17. a 18. októbra, konať druhé kolo, do ktorého postúpia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

Vládna koalícia potrebuje na väčšinu v Senáte zvíťaziť v 14 z 27 obvodov. Podľa doterajších výsledkov postúpila ČSSD v 18 a ANO v desiatich z nich do druhého kola. KDU-ČSL by v ňom mala mať osem kandidátov a ďalších troch spoločných so Zelenými, informoval spravodajský web Českej televízie.

Pred šiestimi rokmi zvíťazila vo voľbách v rovnakej tretine senátnych obvodov jasne ČSSD, keď obsadila 23 z 27 kresiel. Tri mandáty vtedy získala Občianska demokratická strana (ODS), tentoraz postupuje do druhého kola zatiaľ šesť jej kandidátov, ako aj jeden spoločný kandidát so stranou Koruna Česká. Jedno senátorské kreslo obhajovali v Znojme komunisti z KSČM, žiadny ich však teraz nepostúpil.

Svoj hlas v českých komunálnych voľbách odovzdal aj bývalý prezident Václav Klaus

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok