Odpad skryjú v Zvolene do zeme

TA3 TASR
11.10.2014 10:51

Vo Zvolene sa pustili do jedinečného projektu. Postavili tam prvé polopodzemné kontajnery na odpad. Ide o novinku, ktorá sa u nás ešte nevyužíva. Kontajnery majú dvojitý obal a na menšej ploche sa do nich zmestí viac odpadu. V zime odpad neprimŕza na dne kontajnera, v lete nehnije a nešíri sa zápach.

ZVOLEN: Pri mestskom úrade budú prvé polopodzemné kontajnery na odpad

Mesto Zvolen začína testovať systém zberu komunálneho odpadu prostredníctvom polopodzemných kontajnerov. Vedľa budovy mestského úradu má byť ešte v októbri dokončené prvé, vzorové stanovište s piatimi polopodzemnými kontajnermi na zmesový odpad a triedené zložky, ktoré bude okrem úradu slúžiť aj obyvateľom okolitých domov. Pre mesto ho zabezpečuje partnerská spoločnosť, ktorá chce takto nový spôsob zberu a triedenia komunálneho odpadu prezentovať aj verejnosti. „Moderný systém zberu odpadu, aký sa využíva napríklad vo Švédsku, Fínsku či Nórsku, by sa mal postupne realizovať aj v ostatných častiach mesta. Zvolen sa tak stane lídrom v oblasti rozvoja odpadového hospodárstva na Slovensku,“ uviedla vedúca odboru rozvoja mesta na zvolenskej radnici Juliana Kochlicová Ištóková.

Polopodzemné kontajnery, sú v zemi zapustené nádoby s dvojitým obalom. Ich využitie prináša podľa Kochlicovej Ištókovej viacero výhod ako lepšie využitie zberného miesta, keď sa na menšej ploche zmestí viac odpadu, ale i zlepšenie vzhľadu a čistoty okolia. V lete sa v nich odpad neprehrieva, čo spomaľuje biologický rozklad a vznik zápachu, v zime neprimŕza na dne kontajnera. „Produkcia odpadu, ako aj nároky na jeho triedenie a spracovanie stále rastú, preto je nutné postupne zvyšovať kapacitu zberných miest. Nedostatok miesta na kontajnery sa dosiaľ rieši zvýšenou frekvenciou ich vývozu, čo však nepriaznivo ovplyvňuje dopravu v meste a zvyšuje cenu,“ uviedla Kochlicová Ištóková.

Projekt vybudovania systému zberu odpadu s využitím polopodzemných kontajnerov má mesto Zvolen vypracovaný už niekoľko rokov a usiluje sa naň získať prostriedky z eurofondov. Prvýkrát podávalo žiadosť o grant v roku 2010, pričom počítalo s oprávnenými výdavkami vo výške 1,9 milióna eur, druhý raz sa o podporu uchádzalo o rok neskôr, kedy odhadlo celkové náklady projektu na 1,3 milióna eur. „Aj keď sa z doterajších výziev finančnú podporu nepodarilo získať, mesto Zvolen sa tejto myšlienky nevzdáva a naďalej hľadá možnosti financovania a realizácie tohto projektu,“ dodala Kochlicová Ištóková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok