USA podnikli vo štvrtok 9 náletov v Kobané, militanti z IS však postupujú

TASR
10.10.2014 07:35

Bojovníci z Islamského štátu (IS) obsadili už vyše tretinu sýrskeho mesta Kobané pri hranici s Tureckom, informovala vo štvrtok monitorujúca organizácia. Nálety pod velením USA nedokázali zastaviť postup militantov a turecké ozbrojené sily sa situácii prizerajú bez zasahovania.

USA podnikli vo štvrtok 9 náletov v Kobané, militanti z IS však postupujú
SITA/AP

Washington vylúčil pozemnú operáciu v Sýrii a Turecko oznámilo, že je nerealistické očakávať, že cezhraničnú operáciu na oslobodenie prevažne kurdského mesta podnikne samo.

Americká armáda vyhlásila, že kurdské sily v meste sa ešte nevzdávajú a že podnikla nové nálety v oblasti proti výcvikovému táboru militantov aj proti bojovníkom.

Washington informoval, že americké sily uskutočnili vo štvrtok deväť náletov proti militantom z IS na severe a juhu Kobané - zasiahli pritom niekoľko bojových jednotiek a zničili štyri budovy využívané Islamským štátom. Americké sily takisto podnikli dva nálety proti IS v Iraku, napísala agentúra Reuters.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedla, že Islamský štát sa vo štvrtok prebojoval do ďalších častí mesta.

"IS už ovláda viac ako tretinu Kobané - všetky východné štvrte, malú časť severovýchodnej oblasti a časť na juhovýchode," spresnil Rámí Abdal Rahmán, šéf SOHR, ktoré monitoruje sýrsku občiansku vojnu.

Veliteľ kurdských obranných síl v Kobané potvrdil, že po trojtýždňovom boji dosiahli militanti veľké územné zisky. Tieto boje zapríčinili aj najhoršie pouličné zrážky za posledné roky medzi tureckou políciou a kurdskými protestujúcimi.
Vo východotureckej provincii Bingöl boli pri útoku zabití dvaja policajti a policajný šéf utrpel vážne zranenia. Televízna stanica CNN Türk tiež informovala, že zrážky na iných miestach krajiny si vyžiadali životy štyroch protestujúcich.
Demonštrácie v Turecku sa konajú proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a na podporu kurdských obrancov sýrskeho mesta Kobané. Protestujúci vyčítajú tureckej vláde, že zaujala málo rozhodný postoj voči IS a jeho postupu v kurdskom Kobané.

Mestom otriasali explózie celý štvrtok. Čierny dym bolo vidieť aj z tureckej hranice, vzdialenej len pár kilometrov. Islamský štát vztýčil v meste v predchádzajúcu noc svoju čiernu zástavu a zablúdená strela dopadla tri kilometre do hĺbky tureckého územia.

Podľa OSN zostáva v meste len niekoľko stoviek obyvateľov. Vyše 180.000 ľudí z mesta a okolia ušlo do Turecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok