Bratušeková oznámila odchod z komisie, uľahčila prácu Junckerovi

TASR
9.10.2014 16:25

Slovinská expremiérka Alenka Bratušeková oficiálne potvrdila, že stiahla svoju kandidatúru na post v Európskej komisii. Budúci šéf komisie Jean-Claude Juncker jej pôvodne určil podpredsednícky post a portfólio pre energetickú úniu. Na jej miesto musí teraz presunúť iného z dezignovaných eurokomisárov.

Bratušeková oznámila odchod z komisie, uľahčila prácu Junckerovi
SITA/AP

Bratušeková svojim rozhodnutím uľahčila Junkcerovi rozhodovanie o tom, či má zobrať do úvahy rozhodnutie poslancov Európskeho parlamentu (EP), pred ktorými slovinská kandidátka neuspela v rámci "híringu".

"Ide o rozhodnutie, ktoré odráža jej záväzok k Európskej únii, ku Slovinsku a k demokratického procesu," povedal Juncker vo vyhlásení pre médiá. A priznal, že svojim gestom mu pomohla dokončiť zloženie Európskej komisie.
Bratušeková ako jediná z 27 kandidátov budúcej exekutívy EÚ neuspela v náročnom procese vypočúvania pred príslušnými parlamentnými výbormi. Európski zákonodarcovia v stredu večer veľkou väčšinou hlasov rozhodli, že nie je spôsobilá vykonávať funkciu, ktorou bola poverená.

Slovinská vláda teraz musí rýchlo navrhnúť náhradníčku. Mala by to byť ženská kandidátka, aby sa udržal doterajší počet žien v komisii. Juncker v tomto smere oznámil, že je v úzkom kontakte so slovinským premiérom Mirom Cerarom, v ktorého právomoci je nominácia nového kandidáta.

Skupina socialistov a demokratov v EP dnes oznámila, že náhradníčkou Bratušekovej by sa mala stať europoslankyňa Tanja Fajonová.

Bratušekovej náhradníčka tiež bude musieť prejsť procesom vypočúvania v europarlamente, k čomu by malo dôjsť v dňoch 20. až 21. októbra. Dovtedy ale Juncker musí rozhodnúť, akú agendu jej v komisii pridelí a ako nanovo usporiada svoj kabinet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok