Sporom ministra financií ČR Andrea Babiša a ÚPN sa už zaoberá odvolací súd

TA3 TASR
9.10.2014 11:30

Súdnym sporom českého ministra financií Andreja Babiša s Ústavom pamäti národa (ÚPN) v kauze údajnej spolupráce s bývalou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB) sa už zaoberá odvolací Krajský súd v Bratislave (KS).

V júni síce Babiš na nižšom súde - Okresnom súde Bratislava 1 so žalobou uspel, no ÚPN sa voči verdiktu odvolal na KS. "Odvolanie odporcu spolu s celým spisovým materiálom bolo na odvolací Krajský súd v Bratislave doručené 22. septembra. Senát až po dôkladnom oboznámení sa s rozsiahlym spisovým materiálom zvolí ďalší procesný postup," odpovedal dnes na otázku TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Babiš 26. júna tohto roku uspel na Okresnom súde Bratislava I  so žalobou na ÚPN. Podľa rozhodnutia súdu musel ÚPN zverejniť na svojej webovej stránke informáciu o tom, že Babiš bol evidovaný v zväzkoch ŠtB ako agent neoprávnene. Rozsudok však nebol právoplatný.

"Rozsudok sme očakávali, spravodlivosť zvíťazila," uviedol vtedy právny zástupca Babiša. Ako povedal predseda správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák, rozhodnutie súdu rešpektujú, ale sú ním zaskočení. "Ja osobne považujem tento deň naozaj za taký smutný deň v slovenskej justícii. Myslím si, že by sme mali zaujať jasný postoj aj vzhľadom na túto komunistickú minulosť a nedovoliť, aby nám teraz prepisovali históriu eštébáci," zdôraznil koncom júna Krajňák.

V záverečnej reči právny zástupca Babiša znova zopakoval, že Babiš nikdy nebol agentom ŠtB a nikdy s ŠtB nespolupracoval. Právny zástupca ÚPN v záverečnej reči zdôraznil, že treba rozlišovať medzi vedením evidencie a zverejnením informácie s tým, že ÚPN nie je nástupcom ŠtB a nemal byť žalovaný. Ako dodal, ÚPN zverejnil dokumenty ŠtB na základe zákona. "Nemôže byť postihovaný za to, že si splnil svoju zákonnú povinnosť," zdôraznil právny zástupca. O hodnovernosti zväzkov ŠtB podľa neho niet pochýb. "Ak by neboli hodnoverné, neboli by dnes predmetom bezpečnostných previerok," uviedol.

Ešte v apríli počas hlavného pojednávania vypovedali dvaja svedkovia - bývalí dôstojníci komunistickej tajnej služby. Obaja svedkovia vtedy tvrdili, že sa s Babišom osobne nestretli. Bývalý príslušník Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) a tiež ŠtB František Hakač tvrdil, že si na udalosti spred viac ako 30 rokov už nepamätá. Druhý svedok Július Šuman, ktorý pracoval 12 rokov ako operatívec na XII. správe ŠtB, uviedol, že Babiš o založení spisu nevedel, ani nebol kontaktovaný a nepodpísal viazací akt. Ešte v januári tohto roka vypovedal aj svedok, bývalý operatívny pracovník ŠtB a bývalý kapitán Andrej Kuľha, ktorý dal Babišov zväzok pod menom Bureš archivovať v roku 1988 a mal ho posledný v rukách. Podľa neho Babiš na 98 percent nebol príslušníkom ŠtB. Český minister Babiš na januárovom pojednávaní rázne poprel, že by bol agentom ŠtB. Podľa neho ide o politický proces.

Babiš a jeho právni zástupcovia žalovali v civilnom spore na ochranu osobnosti ÚPN, ktorý eviduje zväzok, podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej Štátnej bezpečnosti. Materiál zverejnili pred približne dvoma rokmi viaceré české a slovenské médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok