Turecko individuálne nepodnikne žiadnu pozemnú operáciu v Sýrii

TA3 TASR
9.10.2014 06:46

Budú si zatiaľ iba strážiť svoje hranice. Spojenci nepriamo vyčítajú Ankare, že sa výraznejšie neangažuje v konflikte v okolí mesta Kobani. Tam sa kurdská armáda a domobrana bránia pred postupujúcim Islamským štátom.

Turecko nepočíta s jednostrannou vojenskou akciou na záchranu Kobané

Očakávať od Turecka, že podnikne jednostrannú cezhraničnú operáciu na záchranu kurdského mesta Kobané na severe Sýrie od pádu do rúk islamistov je nerealistické. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu.

"Nie je realistické očakávať od Turecka jednostrannú pozemnú operáciu. Rokujeme... Ak padne spoločné rozhodnutie, Turecko nebude váhať a odohrá svoju úlohu," povedal šéf tureckého rezortu diplomacie na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý je na návšteve Turecka.

Stoltenberg uviedol, že NATO nediskutuje o vytvorení bezletovej alebo ochrannej zóny v Sýrii. "Domnievam sa, že tu nie je jednoduchá a priama cesta z problémov, ktorým čelíme," podotkol.

Najmenej 21 ľudí už prišlo o život pri nepokojoch v Turecku, kde Kurdi demonštrovali proti vláde za to, že podľa nich nerobí nič pre ich ochranu v súvislosti s možným pádom Kobané do rúk extrémistov z Islamského štátu (IS).

Militanti IS podľa najnovších správ ovládajú už viac než tretinu severosýrskeho pohraničného mesta Kobané, ktoré bránia jednotky kurdskej domobrany podporované americkým letectvom.

Americké letectvo a spojenci zasiahlo ciele IS v blízkosti Kobané

Americké vojenské letectvo a jeho spojenci podnikli v noci na dnes osem náletov proti militantom z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v blízkosti sýrskeho mesta Kobané, ktoré je stále v rukách kurdských milícií. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ústredné velenie.

Velenie podľa vlastného vyhlásenia "pokračuje v dôslednom monitorovaní situácie v Kobané. Podľa náznakov ovládajú kurdské milície väčšinu mesta a proti IS sa držia".

Nálety, na ktorých sa zúčastnilo aj Jordánsko, zasiahli a zničili viacero cieľov IS, vrátane piatich obrnených vozidiel, zásobovací sklad, veliteľské stanovište, logistické stanovište a osem kasární.

Grécko protest Kobani Kurdi (SITA).jpg

Austrálske letectvo sa prvý raz zúčastnilo na náletoch proti IS

Austrálske bojové stíhačky sa prvý raz zúčastnili na náletoch proti cieľom extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v Iraku, odkedy vláda minulý týždeň prisľúbila účasť austrálskeho letectva. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov obrany.

Austrálska armáda vo svojom vyhlásení tvrdí, "stíhačky F/A-18F Super Hornet zhodili dve bomby na zariadenie ISIL". Všetky lietadlá následne opustili operačnú oblasť a vrátili sa na základňu.

ISIL je staršie označenie IS, ktorá donedávna používala názov Islamský štát v Iraku a Levante.

Vyhlásenie neobsahuje žiadne podrobnosti o zariadení v severnom Iraku, ktoré bolo zasiahnuté.

Austrália má na základni v Spojených arabských emirátoch dislokovaných šesť stíhačiek. Podľa veliteľa letectva Marka Binskina odlietali už niekoľko misií nad severným Irakom bez toho, aby použili zbrane.

Islamský štát má v područí už tretinu pohraničného mesta Kobané

Militanti Islamského štátu ovládajú už viac ako tretinu severosýrskeho pohraničného mesta Kobané, ktoré bránia jednotky kurdskej domobrany podporované americkým letectvom. S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Kurdské milície zvádzajú ťažké boje o Kobané, tretie najväčšie kurdské mesto v Sýrii, od polovice septembra. Minulý týždeň sa bojovníci IS dostali už do samotného mesta a kurdskí ozbrojenci s nimi v súčasnosti zvádzajú boje o každý dom.

Z pôvodne asi 45-tisícového mesta už evakuovali všetko civilné obyvateľstvo. Kurdi žiadajú medzinárodné spoločenstvo o urýchlené dodanie protitankových zbraní, ktoré by bolo možné nasadiť voči tankom IS.

"(Islamský štát) ovláda viac ako tretinu Kobané. Všetky východné časti; majú časť na severovýchode a oblasť na juhovýchode (mesta)," povedal dnes pre agentúru Reuters šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Americké vojenské letectvo a jeho spojenci podnikli v noci na dnes v blízkosti Kobané osem náletov, počas ktorých zasiahli viacero vojenských cieľov IS.

Sýria Kobane útok na mešitu (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok