Spoločnosť Hewlett-Packard sa rozdelí na dve firmy

SITA
7.10.2014 08:28

Spoločnosť Hewlett-Packard (HP) sa rozdelí na dve firmy. Podnikanie s počítačmi a tlačiarňami sa oddelí od rýchlejšie rastúceho podnikania v oblasti firemného hardwaru a služieb.

Spoločnosť Hewlett-Packard sa rozdelí na dve firmy
SITA/AP

Súčasťou plánu je zrušenie 5 tisíc pracovných miest. Akcionári HP budú mať podiel v obidvoch spoločnostiach prostredníctvom budúcoročnej transakcie, ktorá je oslobodená od dane. Každá z týchto oblastí podnikania prispieva k príjmom a ziskom spoločnosti HP približne polovicou.

Šéfka spoločnosti HP Meg Whitmanová uviedla, že nová spoločnosť HP Inc nateraz v podstate zotrvá pri výrobe počítačov a tlačiarní. Firma tiež bude skúmať príbuzné trhy, napríklad 3D tlač. Na čele HP Inc. bude Dion Weisler. V súčasnosti pôsobí ako výkonný viceprezident HP práve pre túto oblasť. Spoločnosť neplánuje vstúpiť na trh s mobilnými zariadeniami.

Meg Whitmanová bude stáť na čele HP Enterprise. Táto firma bude predávať napríklad serverové vybavenie, či dátové úložiská. Podľa Whitmanovej sa bilancia spoločnosti za uplynulé roky výrazne zlepšila. To podľa nej umožnilo urobiť rozhodnutie o rozdelení z pozície sily. "Nebolo to možné pred tromi rokmi,“ uviedla Whitmanová. Narážala pritom na návrh z roku 2011, podľa ktorého sa mala oddeliť divízia počítačov.

Spoločnosť HP v súčasnosti zamestnáva viac než 300 tisíc pracovníkov. Spoločnosť však plánuje prepustiť ďalších 5 tisíc ľudí. Pod vedením Meg Whitmanovej sa tak zvýši počet zrušených pracovných pozícií na 55 tisíc. Zo stanoviska spoločnosti HP vyplýva, že zrušenie 5 tisíc pracovných pozícií je súčasťou viacročného plánu reštrukturalizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok