Rubeľ klesol na nové historické minimum

SITA
6.10.2014 19:55

Ruský rubeľ v pondelok ráno klesol na nové historické minimum voči doláru. Ruská mena zároveň prelomila obchodovacie pásmo stanovené centrálnou bankou krajiny, čo naznačuje, že banka opäť intervenovala s cieľom chrániť ruskú menu.

Rubeľ klesol na nové historické minimum
ČTK

Rubeľ oproti doláru klesol na rekordné minimum 40,05 RUB/USD, čiže kurz dolára sa prvýkrát dostal nad hranicu 40 rubľov. Jednotka menového koša zloženého z dolára a eura zdražela na 44,59 rubľa.

Ruská centrálna banka v pondelok oznámila, že posunula svoje želané obchodovacie pásmo pre rubeľ voči menovému košu o 10 kopejok. Znamená to, že oproti jednotke menového koša zloženej z dolára a eura chce udržať kurz v pásme 35,50 až 44,40 rubľa. Na základe riadeného plávajúceho kurzu rubľa ruská centrálna banka posúva hranice obchodovacieho pásma o 5 kopejok vždy, ak na intervencie vynaloží 350 mil. USD. Do 7:30 GMT sa rubeľ voči doláru mierne zotavil, a to o 0,06 % na 39,93 RUB/USD, ale oslabil oproti euru o 0,28 % na 50,07 RUB/EUR.

Devízový analytik VTB Capital Maxim Korovin uviedol, že úroveň 40 rubľov za dolár by mohla vyvolať obavy o vývoj kurzu rubľa medzi domácnosťami. Ruská mena je pod silným tlakom vedúcim k jej výpredaju. Dôvodom je oslabovanie cien ropy ale aj sankcie voči Moskve pre jej rolu v ukrajinskej kríze a silný dopyt po dolároch zo strany ruských firiem, ktoré stratili prístup na medzinárodné kapitálové trhy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok