Glváč chce premenovať Prístavný most na Most hrdinov Dukly

SITA
6.10.2014 12:26

Minister obrany Martin Glváč chce spraviť všetko pre to, aby sa bratislavskému Prístavnému mostu vrátil niekdajší názov Most hrdinov Dukly.

Glváč chce premenovať Prístavný most na Most hrdinov Dukly
SITA

Šéf rezortu obrany to vyhlásil počas dnešných osláv 70. výročia Karpatsko–duklianskej operácie na východe Slovenska. "Dnes tu presne po 70 rokoch chcem sľúbiť, že ako Bratislavčan urobím všetko pre to, aby sme tak, ako sme Mostu SNP vrátili názov Most Slovenského národného povstania, aby sme to isté urobili s Prístavným mostom, ktorý niekedy mal názov Most hrdinov Dukly. Využijem všetky svoje kontakty, aby tento názov bol naspäť a tým sme vzdali hold všetkým padlým, ktorí tu bojovali," povedal Glváč. Podľa jeho slov tak aj mladšia generácia dostane väčší priestor na oboznámenie sa s našimi dejinami. Minister obrany pripomenul aj svoj záväzok z minulého roka vyčleniť peniaze na sochu vojaka na Dukle. Vernú kópiu pôvodnej sochy československého vojaka, ktorej autorom bol akademický sochár Jan Adolf Vítek dnes na pamätníku československých vojakov na Dukle odhalil spolu s prezidentom Andrejom Kiskom a účastníkom bojov na Dukle, brigádnym generálom Jánom Iľanovským. V päťdesiatych rokoch minulého storočia sochu komunistický režim odstránil ako ideologicky nevhodnú a nezachovalo sa ani jej torzo. Na základe archívnych dokumentov nové dielo československého vojaka vytvoril sochár Peter Mészároš

Pred 70 rokmi mala Karpatsko–duklianska operácia československých a sovietskych vojakov spojiť povstalecké sily SNP so sovietskymi vojskami. Trvala od 8. septembra do 28. októbra 1944. Operácia patrila medzi najťažšie a vyžiadala si množstvo obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok