V najbližších dňoch možno očakávať oteplenie

TASR
6.10.2014 11:14

V týchto dňoch sa nachádza severovýchodne od Slovenska tlaková výš. Má však iný tvar a je severnejšie v porovnaní s prvými októbrovými dňami minulého roka, naše územie tak nie je v studenom severovýchodnom prúdení, ale v teplom južnom.

V najbližších dňoch možno očakávať oteplenie
ČTK

"Rozdiel je v tomto roku aj nad Atlantickým oceánom, kde je tlaková níž v blízkosti Islandu hlbšia a rozsiahlejšia ako vlani, čo podporuje teplejšie juhozápadné prúdenie do strednej Európy," priblížil Miroslav Šinger zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Ako dodal, studený vzduch sa do našej oblasti nedostane, teplý charakter počasia bude pretrvávať aj v ďalších dňoch, od juhozápadu k nám prílev teplého vzduchu ešte zosilnie. Teplota najmä v južnej polovici územia bude nad 20 stupňov, pričom s malou pravdepodobnosťou môže vystúpiť až na letných 25 stupňov Celzia. Už je však október, dni sa stále skracujú, a tak sa hmly a nízka oblačnosť v nižších polohách môžu udržať dlhšie, ojedinele až do neskorších popoludňajších hodín, čo zabráni výraznejšiemu vzostupu teploty. Hmiel a nízkej oblačnosti však bude viac najmä v uzavretých dolinách a kotlinách, pretože v nížinách, najmä na západe, im bude brániť silnejší juhovýchodný vietor. Zrážok veľa neočakávame, dážď sa vyskytne najmä v stredu (8.10.), kedy k nám v juhozápadnom prúdení prechodne prenikne vlhší vzduch, doplnil Šinger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok