Nová generácia vystúpila z SDKÚ-DS

TA3 TASR
5.10.2014 14:25

Mládežnícka organizácia SDKÚ-DS Nová generácia (NG) dnes vystúpila zo strany. Rozhodli o tom delegáti na kongrese NG vo Viničkách v Trebišovskom okrese. Ako pre TASR uviedol šéf NG Tomáš Smutný, za odtrhnutie sa od SDKÚ-DS hlasovalo 80 percent prítomných delegátov. NG sa transformovala na občianske združenie pod názvom OZ Nová generácia - združenie mladých.

Jeden z delegátov Lukáš Tisoň pre TASR povedal, že ôsmim delegátom Smutný neumožnil hlasovať, lebo vraj nemali zaplatené členské. "To nie je pravda, mali sme to zaplatené," uistil Tisoň. Zároveň avizoval, že osem delegátov, ktorí nemohli hlasovať, a piati, ktorí hlasovali proti vystúpeniu z SDKÚ-DS, pokračujú aj so svojimi klubmi v práci. "Budeme naďalej spolupracovať s SDKÚ-DS ako mládežnícka organizácia," deklaroval.

Proti vystúpeniu NG z SDKÚ-DS hlasoval Matúš Molitoris. "Našou hlavnou úlohou je naďalej napĺňať politiku SDKÚ-DS a priťahovať k tejto politike mladých ľudí, aby videli alternatívu voči existujúcej politickej reprezentácii. Chceme pokračovať, aby sme mohli zjednocovať pravicovú scénu," vysvetlil svoj postoj.

Tomáš Smutný trvá na tom, že dotyční ôsmi členské nezaplatili, a preto nemohli byť delegátmi. "Chodili len na kongresy, iné akcie ignorovali. Aj keby hlasovali, výsledok by to nezmenilo," zdôraznil. Podľa jeho slov ide o ľudí Pavla Freša, ktorý sa takto snaží pošpiniť meno Novej generácie. "Viac jeho špinavé mediálne hry hrať nebudem, toto je moje posledné vyjadrenie k tejto téme," dodal šéf NG. Frešo bol na kongrese mladých osobne.

Smutný už skôr uistil, že po odhlasovaní odchodu nebudú mladí zakladať novú politickú stranu, ale budú pôsobiť ako občianske združenie. "Chceme ďalej pôsobiť ako pravicová organizácia zameraná na mladých ľudí. Už teraz nám chodia prihlášky od ľudí, ktorí chcú spolupracovať, ak vystúpime z SDKÚ-DS," povedal. Vystúpením z SDKÚ-DS prišiel Smutný o miesto v Prezídiu strany Pavla Freša.

Nová generácia sa chce teraz sústrediť na päť nosných tém - vzdelávanie, podnikanie mladých, zamestnávanie mladých, rodinná politika a doprava. "Chceme otvoriť priestor pre šikovných mladých ľudí, ktorí sa zaujímajú o veci verejné," vysvetlil Smutný.

NG ohlásila zámer opustiť materskú stranu po tom, ako sa delegátom mimoriadneho kongresu SDKÚ-DS v Senici nepodarilo zosadiť Pavla Freša z funkcie predsedu. Napriek tomu, že za odvolanie Freša hlasovala drvivá väčšina prítomných delegátov, neboli to potrebné tri pätiny. Frešo následne sám odstúpiť odmietol.

Novým šéfom Novej generácie sa stal Lukáš Tisoň

Stalo sa tak po tom, ako mládežnícka organizácia SDKÚ-DS Nová generácia najskôr na kongrese odhlasovala odčlenenie sa od strany a transformáciu na občianske združenie pod názvom OZ Nová generácia - združenie mladých pod vedením Tomáša Smutného.

Niektorí delegáti kongresu NG však s odtrhnutím nesúhlasili a pokračovali v rokovaní s tým, že zostávajú mládežníkmi strany Pavla Freša pod pôvodným názvom. Práve vtedy si za nového šéfa zvolili Tisoňa a za generálneho sekretára NG Matúša Molitorisa.

"Našou hlavnou úlohou je naďalej napĺňať politiku SDKÚ-DS a priťahovať k nej mladých ľudí, aby videli alternatívu voči existujúcej politickej reprezentácii. Chceme pokračovať, aby sme mohli zjednocovať pravicovú scénu," uviedol pre TASR Molitoris.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok