Ministerstvo hospodárstva očakáva pri spotrebe plynu stagnáciu

SITA
5.10.2014 10:59

Spotreba zemného plynu na Slovensku pravdepodobne našla svoje hranice. Tá sa totiž už dlhé roky pohybuje od 5 do 6 miliárd metrov kubických. Podobná situácia bola aj v minulom roku, keď slovenskí odberatelia spotrebovali 5,1 miliardy metrov kubických plynu.

Ministerstvo hospodárstva očakáva pri spotrebe plynu stagnáciu
SITA

V tomto roku by to malo byť o niečo málo vyššie, 5,2 miliardy metrov kubických. Ministerstvo hospodárstva SR (MH) nepredpokladá, že by to v budúcich rokoch malo byť inak. Do roku 2020 by sa mohla podľa súčasných predpovedí rezortu hospodárstva vyšplhať spotreba plynu na Slovensku na úroveň 6 miliárd metrov kubických.

"Pre najbližšie obdobie troch až piatich rokov sa očakáva skôr stagnácia spotreby plynu predovšetkým s prihliadnutím na celosvetový ekonomický vývoj,“ uviedlo ministerstvo vo svojej analýze. Spotrebu plynu na Slovensku bude v nasledujúcich rokoch ovplyvňovať aj priemerná ročná teplota, či pokračovanie realizácie opatrení súvisiacich s energetickou efektívnosťou. "V segmente domácností bude mať na úroveň spotreby vplyv vývoj ceny plynu ako aj dostupnosť alternatívnych palív," dodalo ministerstvo.

Trh s dodávkami plynu je podľa ministerstva reálne funkčný a plne liberalizovaný. Pred piatimi rokmi začalo viacero spoločností dodávať plyn pre priemyselných odberateľov, pred troma rokmi sa začali dodávatelia zaujímať aj o domácnosti. Najväčší podiel na slovenskom trhu so zemným plynom si udržuje dnes už štátny Slovenský plynárenský priemysel. S minuloročným 66-percentným podielom si udržal na slovenskom trhu s dodávkami plynu dominantné postavenie. Ďalšími významnými dodávateľmi plynu na Slovensku sú podľa ministerstva spoločnosti RWE Gas Slovensko, SHELL Slovakia, VNG Slovakia, či Lumius Slovakia. "Aj v roku 2013 sa zvýšil celkový podiel takzvaných alternatívnych dodávateľov plynu na trhu," dodal rezort hospodárstva.

Slovensko patrilo, respektíve ešte stále patrí v oblasti plynárenstva medzi významné tranzitné krajiny. Kapacita našej prepravnej siete je na úrovni 90 miliárd metrov kubických. Spomínanú kapacitu však ani zďaleka nevyužívame naplno. V minulom roku sa slovenskou prepravnou sieťou totiž prepravilo len 58,5 miliardy metrov kubických plynu. V porovnaní s rokom 2010, kedy sa cez Slovensko prepravilo viac ako 71 miliárd metrov kubických ruského plynu, ide o výrazný pokles. "Prepravu cez slovenskú prepravnú sieť ovplyvňuje plynovod Nord Stream, ktorým sa zabezpečuje preprava plynu z Ruskej federácie priamo do Nemecka, ako aj celkový pokles exportu plynu z Ruskej federácie do Európy,“ zdôvodnil nižšiu prepravu plynu rezort hospodárstva.

V minulom roku však ministerstvo zaznamenalo pokračovanie v rozširovaní zmluvného portfólia prevádzkovateľa prepravnej siete, čím sa zvyšoval počet užívateľov siete, ako aj počet podpísaných zmlúv. "Významný nárast bol zaznamenaný v počte zmlúv týkajúcich sa krátkodobých a cezhraničných transakcií medzi obchodnými uzlami (hubmi) v stredoeurópskom regióne,“ konštatovalo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok