Falošný kongresman sa dostal na večeru za účasti Obamu

TASR
3.10.2014 21:58

Neznámy muž, vydávajúci sa za amerického kongresmana, sa dostal na oficiálnu večeru, na ktorej sa zúčastnil aj prezident USA Barack Obama a jeho manželka Michelle. Oznámila to dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Bieleho domu.

Falošný kongresman sa dostal na večeru za účasti Obamu
SITA/AP

K incidentu došlo 27. septembra počas slávnostnej večere v konferenčnom centre vo Washingtone, zorganizovanej pri príležitosti odovzdávania cien nadácie afroamerických členov Kongresu (CBCF).

Na podujatí vystúpil s prejavom aj prezident Obama. Krátko po jeho príhovore - a možno ešte počas neho - vošiel neznámy muž do zabezpečenej miestnosti v zákulisí, kde sa zhromaždili kongresmani, aby sa odfotili s prezidentom.

Muž sa predstavil ako Donald Payne junior, demokratický člen Snemovne reprezentantov za štát New Jersey. Jeden z členov Obamovho sprievodu spoznal, že nejde o Payna a požiadal nepozvaného hosťa, aby odišiel. Muž bez odporu odišiel a nebol zatknutý.

Hovorca Tajnej služby Spojených štátov (USSS), ktorej úlohou je chrániť amerického prezidenta, zdôraznil, že muž - rovnako ako všetci ostatní účastníci večere - absolvoval požadovanú bezpečnostnú prehliadku.

Nie je jasné, či sa falošnému kongresmanovi podarilo dostať do blízkosti prezidenta Obamu alebo prvej dámy. Len v stredu sa vzdala svojej funkcie riaditeľka USSS Julia Piersonová. Odísť sa rozhodla o sérii bezpečnostných incidentov, ktoré spochybnili profesionalitu ňou vedenej federálnej agentúry.

V septembri nožom ozbrojený veterán vojny v Iraku prenikol do Bieleho domu a údajne sa dostal až do takzvanej Východnej miestnosti, ktorá sa nachádza na prízemí uprostred budovy. Krátko predtým sa počas návštevy Atlanty viezol s Obamom vo výťahu ozbrojený muž, ktorého v minulosti odsúdili za násilnú trestnú činnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok