Kanada do Iraku vyšle letectvo, no nie pozemné sily

SITA
3.10.2014 20:30

Kanada sa počas budúcich šiestich mesiacov taktiež zúčastní na Američanmi vedenej operácii proti radikálnej skupine Islamský štát v Iraku. V piatok o tom informoval kanadský premiér Stephen Harper. Na misii sa podľa neho zúčastnia bojové stíhačky, jedno tankovacie lietadlo a dve prieskumné lietadlá.

Kanada do Iraku vyšle letectvo, no nie pozemné sily
SITA

Počet stíhačiek nešpecifikoval a zdôraznil, že Kanada nevyšle do Iraku pozemné jednotky. O tomto návrhu vlády bude na budúci týždeň hlasovať parlament, v ktorom však má Harperova Konzervatívna strana väčšinu. "Chceme značne znížiť bojaschopnosť Islamského štátu, " vyhlásil Harper.

Koalícia na čele so Spojenými štátmi letecky útočí proti pozíciám Islamského štátu v Iraku už skoro dva mesiace. Okrem leteckých útokov poskytuje aj vojenskú pomoc a výcvik a podieľa sa na distribúcii humanitárnej pomoci. Medzinárodné spoločenstvo požiadala o pomoc iracká vláda, ktorá sama nedokázala zastaviť postup sunnitských povstalcov. V septembri Spojené štáty nálety s pomocou arabských spojencov rozšírili aj na Sýriu. Do kampane v Iraku sa zapojili taktiež viaceré európske krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok