Bratislavskí župní poslanci sú proti zmenám v daňových príjmoch VÚC

TASR
3.10.2014 13:24

Plánované zmeny v oblasti daňových príjmov vyšších územných celkov (VÚC), ktoré chce zaviesť Ministerstvo financií SR prostredníctvom novely zákona o dani z motorových vozidiel, vnímajú poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) ako politické rozhodnutie, ktoré poškodí. Novelou zákona a jej dosahom na BSK sa krajskí poslanci zaoberali na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva.

Bratislavskí župní poslanci sú proti zmenám v daňových príjmoch VÚC
SITA

Podľa návrhu novela zákona, ktorú poslanci na septembrovom zasadnutí Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania, by daň z motorových vozidiel už nemala byť príjmom VÚC, ale štátu. Samosprávam bude výpadok kompenzovaný úpravou ich podielu na dani z príjmov fyzických osôb. Zákon by mal byť účinný od januára budúceho roku.

Bratislavský kraj sa cíti už súčasným prerozdelením podielu z daní z príjmov fyzických osôb (DPFO) znevýhodnený oproti ostatným krajom. Ako skonštatoval podpredseda BSK Martin Zaťovič (SDKÚ-DS), súčasné prerozdelenie nezohľadňuje daňovú silu jednotlivých VÚC a až 38 percent výnosu z daní z príjmov fyzických osôb sa prerozdeľuje na základe kritérií nevýhodných pre BSK. V tejto súvislosti poukázal na to, že BSK sa v roku 2013 na celkovom výnose DPFO pre VÚC vo výške cca 410 miliónov eur podieľal sumou približne 199 miliónov eur, pričom pre kraj bolo naspäť prerozdelených len necelých 33 miliónov eur.

Zaťovič upozornil, že spôsob nového prerozdelenia sa bude odvíjať od súčasného vzorca pre podiel z daní z príjmov fyzických osôb, čím kraj ešte viac znevýhodní. "BSK to spôsobí výpadok v príjmoch vo výške 25 miliónov eur a každý ďalší rok desať miliónov eur," informoval. Výpadok v príjmoch ohrozí financovanie služieb v oblasti školstva, zdravotníctva, dopravy a ďalších oblastí, ktoré má v kompetencii samosprávny kraj.

Poslanci preto prijali uznesenie, v ktorom vyzývajú poslancov NR SR, aby tento návrh na októbrovej schôdzi parlamentu neprijali. V prípade schválenia navrhujú, aby predseda BSK požiadal prezidenta SR Andreja Kisku o vetovanie zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok