Palestína sa zrejme obráti na Medzinárodný trestný tribunál

TA3 TASR
3.10.2014 06:40

Palestína sa zrejme nebude spoliehať iba na Bezpečnostnú radu OSN. Očakáva, že orgán stanoví Izraelu termín stiahnutia svojich vojakov z palestínskych území. Šanca na úspech je však malá. Politické vedenie preto potvrdilo, že sa následne obráti na Medzinárodný trestný tribunál.

Palestínčania pristúpia k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC), ak Bezpečnostná rada OSN odmietne stanoviť Izraelu termín na stiahnutie sa zo všetkých palestínskych území. Vyhlásil to vo štvrtok palestínsky veľvyslanec pri OSN Rijád Mansúr.

Palestínčania by v prípade pristúpenia k ICC mohli na tomto súde žalovať Izrael z vojnových zločinov, takýmto žalobám by však boli vystavení aj sami.
Mansúr pre agentúru AP povedal, že Palestínčania dúfajú, že BR OSN schváli návrh rezolúcie, ktorá by stanovila Izraelu termín na odchod z Predjordánska, Gazy a východného Jeruzalema do novembra 2016, s cieľom vytvorenia nezávislého palestínskeho štátu.

Rezolúcia takmer s určitosťou narazí na odpor USA, ktoré zdôrazňujú, že riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu môže vzísť jedine z priamych rokovaní medzi oboma stranami.

Mansúr uviedol, že Palestínčania sa v čase nikam nevedúcich mierových rozhovorov a rozširovania izraelských osád obrátili na BR OSN, aby "prinútili Izrael vyrokovať v dobrej viere ukončenie okupácie v rámci určitého časového rámca". Ak podľa neho rada "zatvorí tieto dvere k mieru", potom budú Palestínčania hľadať ďalšie možnosti ako zorganizovanie medzinárodnej konferencie, ktorá by viedla k palestínskej nezávislosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok