Turci schválili prípadné vojenské zásahy v Iraku a Sýrii

TASR TA3
2.10.2014 21:25

Turecký parlament schválil dnes mandát umožňujúci vláde povoliť armáde cezhraničné operácie na území Iraku a Sýrie, kde koaličné sily vedené Spojenými štátmi bojujú s extrémistickou organizáciou Islamský štát. Informovala o tom agentúra Reuters.

Turci schválili prípadné vojenské zásahy v Iraku a Sýrii
SITA/AP

Mandát zároveň umožňuje rozmiestnenie príslušníkov armád iných štátov na území Turecka a povoľuje im využívať turecké vojenské základne.

Ankara sa dostala pod silnejúci medzinárodný tlak, aby začala zohrávať významnejšiu úlohu v medzinárodnom vojenskom ťažení proti IS po tom, ako sa militanti z tejto extrémistickej organizácie prebojovali v Sýrii až k tureckým hraniciam.

Turecký parlament už predtým schválil operácie na území Iraku a Sýrie, ktorých cieľom by bol útok na kurdských separatistov alebo zmarenie hrozby zo strany sýrskeho vládneho režimu.

Najnovšia rezolúcia však rozširuje tieto právomoci na potlačenie hrozby, ktorú predstavuje IS. Militanti ovládajú rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, ktoré sa na niektorých miestach dotýkajú hraníc s Tureckom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok