Slovan prehral s Neapolom, rozhodol Hamšík

SITA TA3 TASR
2.10.2014 21:02

Futbalisti slovenského šampióna ŠK Slovan Bratislava prehrali vo štvrtok v zápase 2. kola I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015 na Pasienkoch s talianskym SSC Neapol 0:2. Zverenci trénera Františka Straku sa v EL najbližšie opäť pred domácim publikom predstavia 23. októbra proti rivalovi Sparte Praha.

Slovan prehral v pohárovej Európe doma po piatich zápasoch. O cennom víťazstve hostí rozhodli hlavičky Mareka Hamšíka v prvom polčase a striedajúceho Gonzala Higuaina v druhom dejstve. V I-skupine má Slovan na konte po debakli 0:5 v Berne v 1. kole nula bodov. Zverenci Španiela Rafaela Beniteza z Neapola majú naopak po dvoch výhrach plný počet šesť bodov.

I-skupina EL 2014/2015, 2. kolo:
Slovan Bratislava - SSC Neapol 0:2 (0:1)
Góly: 35. Hamšík, 74. Higuain, ŽK: Kubík, Rozhodovali: Strahonja - Premužaj, Krmar (všetci Chorv.), 10.783 divákov.
zostavy a striedania:
Slovan Bratislava: Perniš - Čikoš, Niňaj, Gorosito, Jablonský - Grendel (46. Milinkovič), Lásik (81. Kolčák) - Kubík (71. Žofčák), Halenár, Peltier - Soumah
SSC Neapol: Cabral - Maggio, Koulibaly, Britos, Ghoulam - David Lopez, Inler - De Guzman (63. Callejon), Hamšík (80. Mesto), Mertens - Zapata (73. Higuain)

Prvá štvrťhodina priniesla na nie celkom zaplnených Pasienkoch taktické šachy. Ani jeden zo súperov sa nikam nehnal, ani tempo nebolo extrémne vysoké. Slovan mal jednu zblokovanú strelu, prvú strelu, no mimo brány, vyslal až kapitán hostí Hamšík v 17. minúte. O dve minútky už strieľal De Guzman nebezpečnejšie, ale obrana odvrátila, rovnako ako v 20. minúte po Hamšíkovej peknej prihrávke na Zapatu, ktorého strelu z uhla Perniš vyrazil na roh. Neapol mal územnú prevahu, domáci boli organizovaní vzadu, šance sa nerodili. V 27. minúte strelu De Guzmana domáci zablokovali, v 30. minúte to skúsil z otočky Hamšík, Perniš ale bol na mieste. V 35. minúte však už hostia udreli, na dlhý nákop najvyššie naskočil Hamšík, a keďže Perniš pri vybehnutí chyboval, hostia po hlavičke kapitána SSC viedli 1:0. V 40. minúte ešte po opäť dobrej Hamšíkovej prihrávke zakončoval De Guzman, no skóre sa nemenilo.

Ani druhý polčas veľký obrat v obraze hry nepriniesol. V 57. minúte rozhodcovia po ofsajde neuznali Slovanu gól, no v 58. minúte mohlo byť vyrovnané. To ale striedajúci Milinkovič nepremenil po peknom centri Halenára veľkú šancu, keď hlavičkoval tesne mimo. V 63. minúte trafil hosťujúci Mertens hornú žrď Pernišovej brány, ale stav sa nemenil. Domáci sa snažili niečo s nepriaznivým výsledkom urobiť, no nedarilo sa im vypracovať si šancu a Neapol čakal na brejky. V 70. minúte to opäť skúsil Milinkovič, strelou k pravej žrdi poriadne natiahol Cabrala, ten ale vyrazil. V 73. minúte prišiel na ihrisko hviezdny Higuain a o minútu už výbornou hlavičkou po ešte lepšom centri Hamšíka zvýšil vedenie hostí prvým dotykom s loptou na 2:0. V 77. minúte mohol znížiť opäť Milinkovič, dostal sa k lopte tesne pred Cabralom, ale prestrelil opustenú bránu. Slovanu nebolo dopriate, o tri minúty trafil Milinkovič z priameho kopu brvno, a o pár okamihov neodpískal rozhodca domácim ani penaltu po zákroku na Jablonského. V závere hostia kontrolovali hru a napokon úplne zaslúžene triumfovali.

Hlasy po zápase:
Rafael Benitez, tréner SSC Neapol: "Som spokojný s ďalšou výhrou v skupine. Výsledok nie je zásluhou jednotlivcov, ale celého tímu. Zápas sa mi páčil, hrali sme uvoľnene a moji hráči si opäť získali dôveru. Dúfam, že takto podobne budeme pokračovať aj v ďalších zápasoch."

František Straka, tréner Slovana: "Aj keď sme prehrali, myslím, že sme odovzdali maximum. Chceli sme hrať na nulu vzadu čo najdlhšie. Neapol nám ale ukázal, že je to extratrieda. Druhý polčas sme sa zdvihli, prišiel Marko Milinkovič a bolo to poznať. Škoda, že Marko tam nedal svoje šance. Mohol byť iný výsledok. Ale to je len keby. Potom prišiel druhý gól, hoci som hráčom kričal, aby si na Higuaina dali pozor. Myslím, že sa dá povedať, že náš výkon bol oproti iným zápasom lepší. Ak by sme takto hrali aj v predchádzajúcich dueloch, boli by sme niekde inde. Sila súpera je veľká. Ak by sme hrali harakiri, asi by sme skončili horšie. Chceli sme zavrieť stred. Obrovský rozdiel je ten, že oni hrali pod stresom futbal, vedeli si nahrať a my sme odkopávali loptu. My sme sa sústredili na to, ako neurobiť chybu. A to je ten diametrálny rozdiel medzi hráčmi oboch klubov."

Richard Lásik, stredopoliar Slovana:
"Myslím, že prvý polčas z mojej strany bol lepší ako ten druhý. Bol som v pohode, bez nervozity. Nemali sme veľa šancí, okrem brvna Marka (Milinkoviča) sme si myslím vytvorili ešte jednu príležitosť. Oni hrali to čo potrebovali. V druhom polčase sme si viac verili, súpera sme zatlačili, ale Neapol dal potom druhý gól a bolo po zápase. Hamšík je extratrieda, dal jeden gól, na druhý nahral, takže myslím, že nie je o čom."

Tomáš Jablonský, obranca Slovana: "Vedeli sme, že Neapol má veľkú silu, zároveň sme si uvedomovali, že sme nevyhrali päť uplynulých zápasov. Do stretnutia sme išli s tým, že sa chceme pozbierať a myslím, že v druhom polčase sme ukázali, že futbal hrať stále vieme. Bohužial, prehrali sme 0:2. Na našu sa hru sa však už dalo pozerať a to bolo pre nás pozitívne. Je pravda, že sme mohli hrať odvážnejšie, ale v takej kríze, v akej sme sa pred zápasom nachádzali, by sa otvorená hra so súperom rovnala samovražde. Nechceli sme, aby sme schytali podobný výprask ako v Berne. Samozrejme, aktuálne skóre po dvoch dueloch 0:7 nás neteší, musíme však na tom popracovať a zase začať strielať góly."

Erik Čikoš, obranca Slovana:
"Z jednej strany môžeme byť spokojní, že sme konečne hrali lepšie ako v predchádzajúcich zápasoch. Na tej druhej nás môže mrzieť výsledok, lebo myslím, že dnes sa s Neapolom dalo hrať. Veľká škoda prvého gólu súpera, následne nás určite mrzela Markova šanca, po ktorej mohlo byť 1:1 a stretnutie by sa vyvíjalo inak. Bola vidieť veľkosť hráčov Neapola, skúsene si to uhrali a vyhrali 2:0. Druhý gól padol po spolupráci Hamšíka s Higuainom, to sú tí veľkí hráči, ktorí z takýchto šancí vedia dať gól."


Dušan Perniš, brankár Slovana:
"Myslím, že sme ukázali to, čo sme sľúbili. V našej hre bolo srdce, emócie i bojovnosť. Nehovorím, že škoda toho výsledku, ale urobili sme preto maximum. Pri góle som sa zbytočne pchal do toho centra, bol príliš plytký na to, aby som sa tam tlačil. Bola to moja chyba a je mi to ľúto kvôli chalanom."


Marek Hamšík, kapitán SSC Neapol:
"Teší ma gól a teší ma aj víťazstvo, takže som rád. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas, Slovan dobre bránil. Z gólu som mal radosť, venoval som ho manželke. Som vďačný aj domácim fanúšikom, ktorí ma pri striedaní vytlieskali. Moji spoluhráči boli prekvapení z Pasienkov, dúfam, že v Bratislave čoskoro bude nový moderný štadión. Pri góle som si nabiehal na dlhú loptu, možno som Dušana trochu predstihol a padlo to tam. Určite to nebol pre mňa bežný zápas, veď som sa vrátil na Slovensko pred slovenských fanúšikov. Prišli sme si po víťazstvo a to sme splnili. Máme šesť bodov a to je dobré."


druhý zápas I-skupiny:
Sparta Praha - Young Boys Bern 3:1 (2:0)
Góly: 29., 86. Lafata, 27. Vácha - 52. Hoarau. Rozhodovali: Koukoulakis - Karsiotis, Baltas (všetci Grécko), ŽK: Konate, Kadeřábek - Lecjaks, 10.205 divákov
zostavy a striedania:
Sparta Praha: Bičík – Kadeřábek, Brabec, Holek, Nhamoinesu – Vácha – Konate (81. Mareček), Dočkal, Matějovský (64. Vacek), Krejčí (89. Kováč) – Lafata
Young Boys Bern: Mvogo – Sutter (66. Hadergjonaj), von Bergen, Wüthrich (69. Afum), Rochat – Sanogo Junior – Nuzzolo, Gajić, Steffen (89. Nikci), Lecjaks – Hoarau

Pražania nastúpili na Letnej proti YBB ofenzívne naladení, už v 10. minúte vyslal varovný signál defenzíve hostí peknou strelou z priameho kopu Vácha. Hoci tempo hry na niekoľko minút mierne opadlo, ten istý hráč napokon v 27. minúte predsa len rozjasal domácich fanúšikov. Odrazenú loptu po rohovom kope si spracoval a exportnou strelou spred hranice šestnástky nedal Mvogovi šancu. "Mladí chlapci" sa nestihli ani otriasť a inkasovali znova, už o minútu zužitkoval Konateho prihrávku kanonier "rudých" Lafata. Švajčiari dali o sebe vedieť v závere prvého polčasu, Bičík sa ale dokázal dostatočne natiahnuť, aby vyrazil Gajičov prízemný pokus.
Po zmene strán bol už však prikrátky na presnú hlavičku Hoaraua. Mužom najbližších minút bol domáci obranca Nhamoinesu, ktorý najskôr pred bránou súpera v gólovej šanci prestrelil a následne zmaril hosťujúcemu Hoarauovi stopercentnú príležitosť. V závere mohol víťazstvo domácich potvrdiť v samostatnej akcii Konate, ale podarilo sa to až Lafatovi, ktorý v 86. minúte upravil na konečných 3:1. Slovenský futbalista v službách Sparty Michal Breznaník presedel celý zápas na lavičke náhradníkov.

Tabuľka I-skupiny po 2. kole:
1. SSC Neapol          2  2  0  0    5:1    6
2. Young Boys Bern     2  1  0  1    6:3    3
3. Sparta Praha        2  1  0  1    4:4    3
4. SLOVAN BRATISLAVA   2  0  0  2    0:7    0

Pozrite si aj tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok