Karadžič netušil o masakre v Srebrenici, tvrdí jeho právnik

SITA
2.10.2014 13:34

Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič "netušil" o páchaní genocídy voči 8000 moslimským mužom a chlapcom v Srebrenici. V záverečnej reči pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu to povedal Karadžičov právny poradca Peter Robinson.

Karadžič netušil o masakre v Srebrenici, tvrdí jeho právnik
SITA

"Neexistuje jediný dôkaz o tom, že doktor Karadžič plánoval alebo nariadil popravu vojnových zajatcov (zo Srebrenice), alebo že by o tom čokoľvek vedel," cituje ho spravodajský portál Balkan Insight. "V skutočnosti to pred ním skrývali. Všetci svedkovia vypovedali, že Karadžič nebol informovaný a že nehral žiadnu úlohu (v zabíjaní)," vyhlásil Robinson. Ako dodal, masakra v Srebrenici z júla 1995 bola "nepredstaviteľným zločinom", ale podľa neho by bolo "nespravodlivé" odsúdiť za genocídu práve Karadžiča.

Obvinenia voči Karadžičovi sa týkajú prevažne srebrenickej masakry z roku 1995, pri ktorej prišlo o život viac ako 8000 bosnianskych moslimov, a štvorročného obliehania Sarajeva, ktoré stálo život 10 000 ľudí. Masakra v Srebrenici je považovaná za najhorší prípad hromadného vyvražďovania na európskom kontinente od skončenia druhej svetovej vojny. Karadžič v tom čase pôsobil ako prezident bosnianskej Republiky srbskej. Ešte v roku 2012 požiadal o svoje prepustenie, keďže sa necítil byť vinný ani v jednom z 11 bodov obžaloby.

Karadžiča zatkli v júli 2008 po 13 rokoch na úteku priamo v Belehrade, kde sa schovával pod falošnou identitou ľudového liečiteľa Dragana Dabiča. Definitívny verdikt nad ním by mali vyniesť približne v lete 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok