Bloomberg: Ak letisko v Donecku získajú separatisti, Rusko čakajú nové sankcie

TASR TA3
2.10.2014 12:14

Prímerie na východe Ukrajiny je naďalej krehké. V noci nadnes sa opäť odohrávali boje o kontrolu nad strategicky dôležitým letiskom v Donecku.

Bloomberg: Ak letisko v Donecku získajú separatisti, Rusko čakajú nové sankcie
SITA/AP

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke informoval, že proruské sily podnikli v noci nadnes štyri pokusy o útok, pričom každý z nich vládni vojaci odrazili. Protivník podľa neho utrpel výrazné straty.
Alexandr Zacharčenko, jeden z vodcov proruských separatistov v Doneckej oblasti, však vyhlásil, že majú pod kontrolou 90 percent letiska a zvyšok ovládnu v priebehu dvoch-troch dní. Tvrdí tiež, že ukrajinská armáda a Národná garda v bojoch o letisko prišla o viacero mužov.

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na správu agentúry Bloomberg dnes s odvolaním sa na zdroje blízke nemeckej vláde informovala, že zmocnenie sa prístavu Mariupol a letiska v Donecku proruskými separatistami by viedlo k ďalšiemu sprísneniu sankcií EÚ na Rusko.

UNIAN pripomína, že nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredajšom telefonáte ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi prízvukovala, že Moskva má povinnosť mierniť proruských separatistov na Ukrajine.


Za posledných 24 hodín ukrajinské vojenské velenie zaregistrovalo najmenej 30 prípadov ostreľovania svojich pozícií proruskými separatistami.


Agentúra Ukrinform uviedla, že okrem Donecka sa opäť vyostruje situácia aj v okolí Debaľceva, kam sa údajne začala sťahovať "ruská" vojenská technika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok