Potraviny v Poľsku boli vlani o 30 % lacnejšie ako na Slovensku

TASR
2.10.2014 11:05

Slovensko vlani patrilo medzi desať najlacnejších krajín Európskej únie (EÚ). Ceny za tovary a služby boli totiž približne o 30 % nižšie oproti priemerným cenám únie. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavili na základe údajov Eurostatu za minulý rok.

Potraviny v Poľsku boli vlani o 30 % lacnejšie ako na Slovensku
SITA

"Samotné potraviny a nealkoholické nápoje, na ktorú vynakladajú občania nemalú časť financií z rodinných rozpočtov, boli v porovnaní s priemernými európskymi cenami lacnejšie o 12 %," uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.

V porovnaní so susednými štátmi však na Slovensku až tak lacno vlani nebolo. "Ceny potravín a nealkoholických nápojov v Poľsku boli vlani v porovnaní so slovenskými až o 30 % nižšie. V Maďarsku boli lacnejšie o 9 % a v Česku o päť percent," dopĺňa Glasová s tým, že Poľsko bolo zároveň krajinou, v ktorej boli vlani ceny najnižšie spomedzi všetkých krajín únie. Lacnejšie ako na Slovensku tu mohli občania kúpiť mäsové a mliečne výrobky, olivový olej, aj viaceré druhy zeleniny, kávu, či čokoládu. V Českej republike bola zase lacnejšia ako na Slovensku najmä saláma, ryža, alebo slepačie vajcia.

Ako doplnila Glasová, v rámci cenového porovnania na Slovensku, v Česku a Poľsku, bola na Slovensku najlacnejšia iba pšeničná múka a čierny čaj. "Najvyššie sumy na cenovkách v obchodoch v porovnaní s Českom a Poľskom malo Slovensko v prípade bravčového, či kuracieho mäsa, plnotučného mlieka, vajec, masla, či syrových výrobkov," priblížila Glasová.

Medzi najdrahšie krajiny, v ktorých vlani občania zaplatili za potraviny a nápoje najviac, patrí Fínsko. Ako ukázala analýza banky, tu boli ceny vyššie až o 40 %. "Pri nákupe vo fínskom supermarkete by ľudí nepríjemne prekvapili hlavne ceny za mäsové výrobky, ovocie, zeleninu a minerálky. V tejto severskej krajine by sa im však oplatilo kupovať kávu, ktorá je tu nielen lacnejšia ako u nás, ale dokonca lacnejšia ako v Poľsku," dodala analytička.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok