V kauze dvojnásobných vrážd dnes NS SR nemohol potvrdiť doživotný trest

TA3 TASR
1.10.2014 13:01

Doživotný trest odňatia slobody za dve vraždy svojich veriteľov dnes senát Najvyššieho súdu (NS) SR nad obžalovaným Štefanom Sz. nemohol potvrdiť a ani zrušiť.

Dôvodom bola neprítomnosť Štefana Sz. na dnešnom verejnom zasadnutí NS SR, ktorý mal prerokovať odvolanie voči tohtoročnému májovému rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Obžalovaný nedal súhlas svojmu obhajcovi na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Zároveň obhajca nevie, kde sa jeho klient v súčasnosti nachádza. Štefan Sz. je paradoxne chybou iného senátu NS SR od apríla tohto roku na slobode. NS SR dnes odročil zasadnutie v tejto kauze na koniec októbra.

ŠTS v Pezinku 13. mája tohto roka dospel k záveru, že u obžalovaného Štefana Sz. uloženie doživotného trestu vyžaduje účinná ochrana spoločnosti a nie je nádej, že by páchateľa bolo možné napraviť trestom odňatia slobody na dobu do 25 rokov. Išlo už o druhý verdikt ŠTS v tomto prípade, keď na doživotný trest odňatia slobody obžalovaného odsúdil už v polovici októbra minulého roka. NS SR však potom rozsudok zrušil a vec vrátil späť prvostupňovému súdu. ŠTS začal vo veci opätovne konať v máji 2014.

Proces so Štefanom Sz. sa začal 26. augusta 2013. Súd vtedy vypočul desať svedkov a 16 znalcov. Okrem obzvlášť závažného zločinu dvojnásobnej úkladnej vraždy bol obžalovaný aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania. Podľa prvého bodu obžaloby mal v roku 2012 v obci Holiare nelegálne držanou zbraňou, s úmyslom zbaviť sa svojho veriteľa, vystreliť na Tibora Kovácsa a zabiť ho.

Podľa druhého bodu obžaloby v roku 2007 s úmyslom zbaviť sa svojho veriteľa mal vylákať Andreja Wolfa pod zámienkou vrátenia dlžnej sumy - 2,6 milióna slovenských korún do obce Lesné Kračany a usmrtiť ho dvoma výstrelmi do hlavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok