Beblavý chce, aby notári medzi sebou súťažili cenami za svoje služby

TASR
1.10.2014 10:13

Poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený, Sieť) je iniciátorom hromadnej pripomienky verejnosti, ktorej cieľom je znížiť notárske poplatky a umožniť overenie listiny alebo podpisu aj na poštovom úrade. V rámci pripravovanej novely Notárskeho poriadku navrhuje zmenu, ktorá na zníženie ceny služieb využije trhový mechanizmus a zároveň určí ich cenový strop. Informoval o tom TASR.

Beblavý chce, aby notári medzi sebou súťažili cenami za svoje služby

Pripomenul, že Ministerstvo spravodlivosti SR predložilo 26. septembra do pripomienkového konania návrh zákona, ktorý sa týka aj Notárskeho poriadku. Beblavý chce na zmenu využiť hromadnú pripomienku verejnosti. Doplnil, že na to, aby sa ňou ministerstvo zaoberalo, treba získať minimálne 500 podpisov. Prekáža mu, že zmena zákona sa netýka zníženia poplatkov u notárov. "Deje sa tak preto, lebo odmenu notára pevne stanovuje vyhláška ministerstva. Ak by sme však využili trhový mechanizmus bežný aj v iných krajinách Európskej únie, tak do spomínanej vyhlášky stačí namiesto cenového paušálu určiť cenový strop a notárske služby otvoriť voľnej súťaži po vzore iných povolaní," povedal.

Notári tak podľa neho môžu lákať spotrebiteľov nielen polohou svojho úradu, ale aj ponúkanou cenou za jednotlivé úkony. "Súčasný zákaz cenovej konkurencie so zdôvodnením, že notári si nemôžu vzájomne konkurovať rozdielnou výškou odmeny, lebo na nich štát delegoval výkon verejnej moci, je výhovorka v rozpore s bežnou praxou napríklad aj u susedov v Rakúsku či Poľsku," povedal Beblavý. Hromadná pripomienka sa podľa neho bude zaoberať aj otázkou zodpovednosti notára za nesplnenie povinnosti vopred informovať o cene služby. Ak by tak neurobil, podľa pripomienky, musí službu poskytnúť zadarmo. Tretia časť pripomienky otvára možnosť overenia listiny alebo podpisu na pošte, informoval poslanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok