Katalánci vyšli do ulíc a dožadujú sa plebiscitu o nezávislosti

TA3 TASR
1.10.2014 07:34

Desiatky tisícok Kataláncov vyšli v utorok do ulíc Barcelony a ďalších miest regiónu, aby protestovali proti zablokovaniu referenda o nezávislosti španielskym ústavným súdom. Plebiscit je naplánovaný na 9. novembra.

Na protestné akcie vyzvali miestne separatistické organizácie, ako aj štyri politické strany, ktoré disponujú v regionálnom parlamente veľkou väčšinou.

Námestie sv. Jakuba v centre Barcelony sa už pred otvorením protestného mítingu zaplnilo zhruba 5000 demonštrantmi, informoval denník El País na svojich webových stránkach.

Katalánska regionálna vláda prisľúbila, že bude rešpektovať rozhodnutie španielskeho ústavného súdu, ktorý v pondelok zablokoval plánované referendum o nezávislosti od Madridu.

V súlade s rozhodnutím súdu autonómna vláda v Barcelone pozastavila svoju referendovú kampaň. Bude sa však snažiť presadiť hlasovanie právnou cestou a proti rozhodnutiu súdu sa odvolá.

Centrálna vláda požiadala španielsky ústavný súd, aby plebiscit vyhlásil za protiprávny. Ústavní sudcovia zatiaľ v záležitosti nevyniesli verdikt, čo môže potrvať aj niekoľko rokov. Súhlasili však, že sa podnetom španielskej vlády budú zaoberať, čím automaticky pozastavili konanie referenda i kampaň, ktorá mu mala predchádzať.

Katalánsky parlament 19. septembra veľkou väčšinou hlasov udelil šéfovi katalánskej autonómnej vlády Arturovi Masovi právomoc vyhlásiť referendum o nezávislosti Katalánska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok