USA potvrdili prvý prípad ochorenia na ebolu

TA3 TASR
1.10.2014 06:31

Lekári z amerického Strediska na kontrolu a prevenciu ochorení potvrdili prvý prípad nákazy ebolou na území USA. Varujú však, že nakazených môže byť omnoho viac. Pacient z Texasu sa totiž začal liečiť až 6 dní po návrate z Afriky. Vírusom tak mohol nakaziť nielen členov svojej rodiny, ale aj ďalších, s ktorými prišiel do kontaktu.

Muž nakazený vírusom cestoval do USA cez Brusel

Muž nakazený vírusom ebola, ktorý je hospitalizovaný v americkom štáte Texas, cestoval z Libérie do Spojených štátov cez belgickú metropolu Brusel, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie libérijského ministerstva informácií.

Podľa libérijského ministerstva sa u muža, ktorý bol v Texase vo vážnom stave umiestnený na špecializované izolované oddelenie, v čase jeho odchodu z Libérie (19. septembra) neprejavovali nijaké príznaky ochorenia na ebolu.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedlo, že pacient vyhľadal lekársku pomoc šesť dní po tom, ako 20. septembra prišiel do Texasu. O dva dni na to bol prijatý na izolované oddelenie Texaskej presbyteriánskej nemocnice v Dallase.

Vírus eboly sa šíri kontaktom s telesnými tekutinami infikovanej osoby. Prvými príznakmi choroby sú náhly vzostup teploty, slabosť, bolesti svalov, bolesti hlavy a bolesti v krku. Je pomenovaný po rieke Ebola v Konžskej demokratickej republike (predtým Zair), kde bolo ochorenie po prvý raz identifikované.

V krajinách západnej Afriky si epidémia eboly vyžiadala od začiatku roka vyše 3000 obetí na životoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok