Pápež zvolal svojich vyslancov na poradu o postupe voči Islamskému štátu

TASR
30.9.2014 15:54

Pápež František povolal svojich vyslancov z Blízkeho východu na poradu do Vatikánu. Chce s nimi diskutovať o tom, ako reagovať na hrozbu zo strany militantnej organizácie Islamský štát (IS), ktorá obsadila rozsiahle oblasti Iraku a Sýrie.

Pápež zvolal svojich vyslancov na poradu o postupe voči Islamskému štátu
SITA/AP

Na neobvyklú schôdzku pápež pozval svojich nunciov pôsobiacich v Jordánsku, Iraku, Iráne, Libanone, Sýrii, Turecku, Izraeli, ako aj vyslancov pri OSN a Európskej únii. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie Vatikánu.

Porada sa uskutoční 2.-4. októbra. Okrem pápežských nunciov sa na nej zúčastní aj vyše desať popredných predstaviteľov Svätej stolice, vrátane vatikánskeho štátneho sekretára Pietra Parolina.

Kardinál Parolin v pondelok v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN hovoril o situácii na Blízkom východe. Podľa neho je "legálne a nutné" zastaviť agresiu prostredníctvom medzinárodného zásahu a primeraného použitia sily.

V podobnom zmysle sa v auguste vyjadril aj pápež František, keď v súvislosti s IS vyhlásil, že medzinárodné spoločenstvo má právo zastaviť nelegitímnu agresiu. O tom, ako zastaviť postup IS, by sa podľa neho malo rozhodovať na pôde OSN. Militantných islamistov podrobil pápež silnej kritike aj počas nedávnej návštevy prevažne moslimského Albánska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok