Afgánsky prezident podpísal bezpečnostnú dohodu s USA

SITA TA3
30.9.2014 06:26

Predstavitelia Afganistanu a Spojených štátov v utorok podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, ktorá umožní americkým jednotkám zostať v krajine aj po skončení tohto roka.

Afgánsky prezident podpísal bezpečnostnú dohodu s USA
SITA/AP

Dohodu pritom Kábul dlho odkladal aj pre výhrady zo strany dnes už len bývalého prezidenta Hámida Karzaja. Jeho nástupca Ašraf Ghání však ešte pred voľbami vyhlásil, že dokument ratifikuje. "Ako nezávislá krajina a na základe našich národných záujmov sme podpísali túto dohodu v záujme... prosperity nášho ľudu a stability regiónu a sveta," povedal Ghání na slávnostnej ceremónii.

Spojené štáty si po roku 2014 ponechajú v Afganistane takmer 10-tisíc vojakov. Ich hlavnou úlohou bude výcvik afganských bezpečnostných síl. Úlohou asi 1800 z nich budú aj protiteroristické operácie. Po roku 2015 sa počet amerických vojakov zníži ešte o polovicu a po roku 2016 zostane v Afganistane len niekoľko stoviek vojakov. Medzinárodné spoločenstvo sa dohodlo, že ešte niekoľko rokov bude prispievať aj na financovanie afganských bezpečnostných síl, ktoré majú v súčasnosti vyše 350-tisíc členov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok