Kiska nabádal zahraničných Slovákov, aby pomohli Slovensku nápadmi

TASR
29.9.2014 12:01

Slováci, ktorí žijú v zahraničí, by nemali zabúdať na svoju krajinu. Mali by naopak skúšať prichádzať s nápadmi, ako jej pomôcť. Takto apeloval na krajanov v USA počas Festivalu slovenského dedičstva v Holmdel v štáte New Jersey prezident SR Andrej Kiska.

Kiska nabádal zahraničných Slovákov, aby pomohli Slovensku nápadmi
TASR

Podujatie, ktoré každý rok pripomína slovenskú kultúru a tradície, si v nedeľu (28.9.) prišli pozrieť tisícky návštevníkov z celých Spojených štátov.

"Slovensko je nádherná krajina, kde žijú ľudia, ktorí tvrdo pracujú, a ja som veľmi pyšný, že môžem byť prezidentom tejto krajiny. Ale Slovensko potrebuje aj pomoc, potrebuje sa zlepšiť v mnohých veciach. Preto prosím mnohých z vás, ktorí ste sa tu stali úspešnými, nezabúdajte na našu krajinu," vyhlásila hlava štátu vo svojom príhovore ku krajanom.

Za seba prezident sľúbil, že sa postaví za každého, kto príde s novým nápadom, ako pomôcť krajine. "Myslite na ňu a keď budete mať akýkoľvek nápad, čokoľvek si myslíte, že by našej krajine mohlo pomôcť, príďte s tým nápadom a vyskúšajte sa zamyslieť nad tým, či by sme nemohli spolu spraviť niečo pre Slovensko," vyzval Kiska.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitosti Miroslav Lajčák zase krajanom na festivale sľúbil, že dôjde k úprave legislatívy, ktorá zakazuje Slovákom dvojaké občianstvo. Súčasná vláda totiž podľa neho nechce, aby Slováci v zahraničí po získaní občianstva iného štátu strácali to slovenské.

"Trápi nás, že v dôsledku zákona, ktorý bol prijatý kvôli niečomu úplne inému, na to doplácate. Máme už na stole návrh zákona, ktorý umožní, aby ste si ponechali dvojaké občianstvo, a tí, ktorí medzičasom o slovenské občianstvo prišli, si budú môcť oň znovu zažiadať a dostanú ho," avizoval Lajčák. Právnu normu prijala prvá vláda Roberta Fica v reakcii na zákon zjednodušujúci získanie maďarského občianstva krajanom žijúcim v zahraničí, vrátane volebného práva.

V lietadle, ktorým do Spojených štátov prišiel prezident Kiska, doviezla delegácia aj 500 učebníc pre výučbu slovenčiny v troch školách v USA. Takéto učebnice môžu ale získať aj ďalší krajania, ktorí o ne požiadajú, prisľúbil Lajčák. "Na Slovensku nám na vás záleží a myslíme na vás," dodal.

Prezident je v USA na pracovnej ceste od utorka (23.9.). Po návšteve krajanského festivalu odcestoval Kiska na západné pobrežie krajiny, kde postupne navštívi mestá San Diego a San Francisco. Späť do vlasti sa vráti vo štvrtok 2. októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok