SHMÚ: O pravom babom lete zatiaľ hovoriť nemožno

TASR
29.9.2014 11:23

Babie leto je typická jesenná singularita, ktorá sa vyznačuje ustáleným a málo oblačným počasím bez možnosti výskytu búrok. Preto, okrem iných aktivít, mimoriadne praje aj vysokohorskej turistike.

SHMÚ: O pravom babom lete zatiaľ hovoriť nemožno
SITA

Ako ďalej informovali Norbert Polčák a Miroslav Šinger zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, babie leto je obdobie suchého slnečného (ráno a dopoludnia aj hmlistého), málo veterného počasia s veľkou dennou amplitúdou teploty vzduchu (rozdiel minima a maxima). V našich geografických šírkach sa vyskytuje v druhej polovici septembra a v októbri. Vzniká pri typických anticyklonálnych poveternostných situáciách.

V jednotlivých rokoch môže mať rôznu dĺžku trvania, od niekoľkých dní (štandardne aspoň päť) až do niekoľkých týždňov (v extrémnych prípadoch až takmer dva mesiace). Konkrétne prejavy počasia počas babieho leta závisia od obdobia jeho výskytu a konkrétnej poveternostnej situácie. Všeobecne platí, že ako sa skracujú dni a predlžujú noci, maximálna aj minimálna teplota vzduchu postupne klesajú a dĺžka trvania ranných hmiel sa predlžuje až do poludňajších hodín.

Teplota vzduchu, dĺžka trvania a plošný výskyt hmiel je ovplyvňovaný aj samotnou polohou tlakovej výše. Počas babieho leta bývajú noci chladné, teplota vzduchu v dolinách a kotlinách klesá až pod bod mrazu. Naopak, dni sú príjemne teplé, teplota môže v nížinách presiahnuť hodnoty letného dňa nad 25 stupňov Celzia, v septembri zriedkavo aj tropického dňa nad 30 stupňov Celzia.

Koncom uplynulého týždňa sa počasie zodpovedajúce charakteristikám babieho leta začalo. Tlaková výš do našej oblasti priniesla slabý vietor, ráno a dopoludnia do nižších polôh aj hmly či nízku oblačnosť, ktoré sa v priebehu dňa rozplynuli a bolo slnečno. Zaznamenala sa aj výraznejšia amplitúda teploty vzduchu, napríklad v Dudinciach sa z ranných troch stupňov oteplilo až na takmer 22. V nedeľu ráno (28.9.) na Slovensku aj mrzlo, vo výške dvoch metrov nad povrchom namerali štyri desatiny pod nulou v Oravskej Lesnej či v Oraviciach, avšak popoludní sa aj tu výraznejšie oteplilo.

V pondelok a v utorok (29. a 30.9) bude situácia podobná, v našej oblasti sa bude naďalej nachádzať tlaková výš. O typickom babom lete však hovoriť nemôžeme, nakoľko v stredu (1.10.) a vo štvrtok (2.10.) sa situácia prechodne zmení, od severozápadu na Slovensko prenikne vlhší vzduch a vyskytnú sa aj zrážky. V piatok (3.10.) však počasie v strednej Európe opäť začne ovplyvňovať ďalšia tlaková výš, tentoraz od severu. V závislosti od jej konkrétnej polohy budeme vedieť odhadnúť ďalší vývoj poveternostnej situácie a teda aj možný výskyt babieho leta, uzavreli meteorológovia SHMÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok