Protesty v Hongkongu ovplyvnili burzu a kurz dolára, banky zatvorili pobočky

TASR
29.9.2014 10:28

Protesty v Hongkongu spôsobili pokles indexu hongkonskej burzy Hang Seng takmer o 2 % a kurz hongkonského dolára stlačili oproti americkému doláru na 6-mesačné minimum. Viaceré veľké banky zároveň svoje pobočky v centrálnom Hongkongu preventívne zatvorili. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Protesty v Hongkongu ovplyvnili burzu a kurz dolára, banky zatvorili pobočky

Banky tak zareagovali na masové protesty obyvateľov Hongkongu, ktorí nesúhlasia s rozhodnutím Pekingu obmedziť v tejto administratívnej oblasti Číny politické reformy. Hongkong sa v roku 1997 vrátil po čínsku správu s tým, že bude mať zabezpečený vysoký stupeň autonómie a slobôd. Ale čínska vláda najnovšie nesúhlasí s tým, aby si obyvatelia Hongkongu slobodne zvolili vo voľbách, ktoré budú v roku 2017, vlastného vodcu. Polícia počas víkendu použila proti demonštrantom, ktorí zablokovali hlavné cesty vo viacerých štvrtiach, slzotvorný plyn, paprikové spreje a obušky.

Svoje pobočky preventívne uzatvorila britská banka Standard Chartered. Ako uviedla, spustila núdzový plán s cieľom zabezpečiť pokračovanie služieb pre svojich klientov. Pozastavenie činnosti niektorých pobočiek oznámila aj Bank of China, pričom uviedla, že dôvodom je "netypická situácia" v niektorých oblastiach Hongkongu. Pobočky uzatvorili aj najväčšia singapurská banka DBS či britská HSBC a americká Citigroup. Celkovo bolo v oblasti protestov dočasne uzavretých 29 pobočiek 17 bánk, pričom ich vedenie navrhlo zamestnancom, aby radšej pracovali z domu, prípadne využili priestory bánk mimo zasiahnutej oblasti.

Podľa ratingovej agentúry Fitch Ratings by však protesty nemali "v krátkodobom horizonte" ovplyvniť úverovú dôveryhodnosť Hongkongu. Situácia by sa zmenila, ak by masové protesty pokračovali dlhší čas a mali by negatívny vplyv na ekonomiku a finančnú stabilitu oblasti. S tým však Fitch momentálne nepočíta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok