Nálada v slovenskej ekonomike sa mierne zlepšila

SITA
29.9.2014 09:51

Nálada v slovenskej ekonomike sa v septembri mierne zlepšila. Podľa údajov Štatistického úradu SR indikátor ekonomického sentimentu oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca vzrástol o 0,2 bodu na 103,1 bodu.

Nálada v slovenskej ekonomike sa mierne zlepšila
SITA

Priaznivý vývoj dôvery v sektore stavebníctva eliminoval nepriaznivý vývoj medzi spotrebiteľmi a v sektore služieb. Aktuálne indikátor prevyšuje podľa úradu hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 11,9 bodu a jeho zaostávanie za úrovňou dlhodobého priemeru sa znížilo na 1,4 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v septembri vzrástol oproti augustu o 0,7 bodu na päť bodov a jeho hodnota je najvyššia od mája 2011. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnil podľa úradu hlavne pokles zásob hotových výrobkov. Indikátor dôvery v stavebníctve v septembri vzrástol oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca o 6,5 bodu na mínus 19,5 bodu, a to vplyvom priaznivejších hodnotení úrovne objednávok. Aktuálny výsledok je najlepší za posledných päť rokov a o 8,5 bodu prevyšuje dlhodobý priemer.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou jedenásť bodov vzrástol v septembri v porovnaní s augustom o 0,7 percentuálneho bodu, a to najmä vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v septembri opäť klesol. Jeho hodnota 13,3 bodu sa v porovnaní s augustom znížila o 1,7 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora ovplyvnilo najmä negatívne hodnotenie súčasného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu a očakávaný dopyt respondenti hodnotili pozitívnejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok