Titul pre Kwiatkowského, Sagan na 41. mieste

SITA
28.9.2014 16:58

Poliak Michal Kwiatkowski sa stal v španielskej Ponferrade majstrom sveta v cyklistike v hlavnej kategórii elite - mužov. V zaujímavých pretekoch na 254,8 km sa Kwiatkowski presadil únikom v záverečných piatich kilometroch a vytrval až do konca.

Titul pre Kwiatkowského, Sagan na 41. mieste
SITA/AP

Pre 24-ročného Kwiatkowského je to druhá zlatá medaily z majstrovstiev sveta na ceste. Prvú získal vlani vo Florencii v tímovej časovke ako súčasť družstva Omega Pharma Quick-Step.

Druhý skončil v Ponferrade s odstupom 1 sekundy Austrálčan Simon Gerrans a bronzovú medailu získal Španiel Alejandro Valverde, pre ktorého to je už šiesty cenný kov zo svetových šampionátov. Valverde má momentálne už štyri bronzové a dve strieborné medaily z MS. Slovák Peter Sagan prišiel do cieľa na 41. mieste s odstupom 42 sekúnd za víťazom. Druhý slovenský reprezentant Peter Velits skončil podľa neoficiálnych výsledkov na 87. mieste, keď za víťazom zaostal o 13:43 min.

Preteky na 18,2 km dlhom okruhu, ktorý pelotón absolvoval štrnásťkrát, mali očakávaný scenár. Už v prvom kole sa zrodil dlhý únik, kvarteto Alexander Polivoda (Ukr.), Matija Kvasina (Chor.), Zydrunas Savickas (Lit.) a Carlos Julian Quintero (Kol.) si postupne vypracovalo na sedemdesiatich kilometroch vyše pätnásťminútový náskok, ktorý sa potom začal znižovať. Z pohľadu slovenskej cyklistiky bol únik zaujímavý tým, že v ňom boli prvý a tretí muž z Okolo Slovenska 2014, Polivoda s Kvasinou spolupracovali aj počas rozhodujúceho ataku na podujatí pod Tatrami. Na čele pelotónu začali pracovať najmä Poliaci, postupne sa pridali Taliani a atak sa definitívne skončil 62 km pred cieľom. Taliani v desiatom okruhu pridali a začali diktovať tempo. Natiahli pelotón, z ktorého začali odpadávať jazdci. Krok už nedokázal držať ani Martin Velits, ktorý zostal s veľkým odstupom vzadu.

Záverečné štyri okruhy sa jazdili v daždivých podmienkach. Päťdesiat kilometrov pred cieľom zostal vpredu sám Nemec Tony Martin a za ním sa vydala jedenásťčlenná skupina, ktorá mala pred hlavnou časťou balíka takmer polminútový náskok. Sólo Martina sa skončilo na 214. km, keď ho dostihla skupina na čele s Belgičanom Sepom Vanmarckem. Tridsať kilometrov pred métou zaútočil Talian Giovanni Visconti, ale neúspešne. Na začiatku posledného okruhu sa vpredu sformovala štvorica Michael Valgren Andersen (Dán.), Cyril Gautier (Fr.), Alessandro De Marchi (Tal.), Vasil Kirijenka (Biel.) a získala polminútový náskok pred výrazne zredukovaným hlavným poľom. Aj ten sa však stal minulosťou. V záverečných piatich kilometroch zaútočil najprv Poliak Michal Kwiatkowski, ktorý bol ešte 2 km pred métou v zjazde stále v pozícii lídra a svoj únik napokon s víťazným pokrikom dotiahol až do cieľa. 

Výsledky:
Ponferrada - Ponferrada, 254,8 km: 1. Michal Kwiatkowski (Poľ.) 6:29,07, 2. Simon Gerrans (Aus.) +1, 3. Alejandro Valverde (Šp.) +1, 4. Matti Breschel (Dán.) +1, 5. Greg van Avermaet (Belg.) +1, 6. Tony Gallopin (Fr.) +1, 7. Philippe Gilbert (Belg.) +4, 8. Alexander Kristoff (Nór.) +7, 9. John Degenkolb (Nem.) +7, 10. Nacer Bouhanni (Fr.) +7,... 41. Peter Sagan +42, 87. Peter Velits (obaja SR) +13:43

Španielsko Ponferrada majstovstvá cyklistika (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok