Prodemokratickí aktivisti obkolesili budovu vlády v Hongkongu

TASR
28.9.2014 10:39

Tisíce bojovníkov za demokraciu obkolesili dnes budovu vlády v Hongkongu. Vodcovia hnutia Occupy Central (Obsaďte Centrum) zároveň vyzvali verejnosť, aby sa zapojila do protestov, ktoré majú donútiť Peking umožniť slobodné voľby v tejto čínskej osobitnej administratívnej oblasti.

Prodemokratickí aktivisti obkolesili budovu vlády v Hongkongu
SITA/AP

Podľa agentúry Reuters polícia zablokovala ulice a panujú obavy, že sa pripravuje na rozsiahly zásah. Polícia varovala, že ak sa niekto pokúsi vtrhnúť do vládnej budovy, bude zatknutý.

Týždeň trvajúce protesty sa v piatok večer zmenili na násilnosti. Polícia zatkla už vyše 60 ľudí. Podľa Reuters poriadkové sily podstúpili niekoľkomesačný výcvik, ako zvládnuť masové nepokoje.

Hongkonský líder sľúbil prerokovanie volebnej reformy

Hongkonský líder Liang Čen-jing dnes oznámil, že vláda čoskoro spustí nové kolo konzultácií o volebnej reforme. Zároveň vyzval ľudí, aby sa nezúčastňovali na "nezákonných" protestoch.

Podľa agentúry Reuters išlo o prvé verejné vyhlásenie hongkonského lídra adresované demonštrantom, ktorí v pondelok začali vyzývať na väčšie slobody v tejto čínskej osobitnej administratívnej oblasti. Taktiež žiadali, aby sa s nimi stretol pri diskusii o volebnej reforme.

Liangove slová zazneli v deň, keď tisíce bojovníkov za demokraciu obkolesili budovu vlády. Vodcovia hnutia Occupy Central (Obsaďte Centrum) vyzvali verejnosť, aby sa zapojila do protestov, ktoré majú donútiť Peking umožniť slobodné voľby.

Podľa Reuters polícia zablokovala ulice a panujú obavy, že sa pripravuje na rozsiahly zásah.

Prodemokratickí aktivisti v tejto bývalej britskej kolónii presadzujú úplnú demokraciu a na rok 2017 slobodné voľby. Peking však koncom augusta oznámil, že síce umožní hlasovanie o najvyššom predstaviteľovi Hongkongu, ale kandidovať môžu iba osoby preverené osobitným výborom čínskeho parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok