Severná Kórea vyzvala na zjednotenie s Juhom na princípe konfederácie

TASR
28.9.2014 07:49

Severná Kórea na pôde OSN vyzvala na zjednotenie Kórejského polostrova na princípe "jedna krajina, dva systémy". Súčasne obvinila svetovú organizáciu z uplatňovania dvojakých štandardov v otázke ľudských práv, oznámila dnes agentúra DPA.

V sobotňajšom prejave na výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) minister zahraničných vecí KĽDR Li Su-jong vyhlásil, že znovuzjednotenie oboch kórejských štátov je "najsilnejšou túžbou celého národa".

"Sme toho názoru, že opätovné národné zjednotenie by nemalo prebehnúť prostredníctvom konfrontácie, ale prostredníctvom konfederácie dvoch systémov v rámci jednej krajiny," vyhlásil šéf severokórejskej diplomacie pred 193-členným plénom VZ OSN.

Išlo o vôbec prvé vystúpenie predstaviteľa KĽDR vo Valnom zhromaždení za posledných 15 rokov.
Minister vo svojej reči tiež obvinil OSN, že v oblasti ochrany ľudských práv uplatňuje "extrémne" dvojaké štandardy. Bezpečnostnú radu OSN kritizoval napríklad za to, že - ako uviedol - ignoruje civilné obete izraelských útokov v Gaze, zatiaľ čo trestá Sýriu v súvislosti s konfliktom na jej vlastnom území.

Li Su-jong odmietol akékoľvek pokusy o zneužívanie problematiky ľudských práv na politické ciele, ako nástroja na zmenu režimu v Pchjongjangu. KĽDR je podľa neho otvorená spolupráci v ľudskoprávnej oblasti so všetkými medzinárodnými organizáciami i krajinami, ktoré voči nej nie sú nepriateľsky naladené.

Najvyšší severokórejský diplomat sa tiež snažil ubezpečiť členov VZ OSN, že jadrový arzenál KĽDR nikoho neohrozuje a nebude použitý pri útokoch na iné krajiny. K vybudovaniu tohto arzenálu ako odstrašujúceho prostriedku podľa neho viedla len "nepriateľská politika" Spojených štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok