Slovenské tenistky vo finále MS do 16 rokov v Mexiku

TASR
27.9.2014 10:51

Slovenské tenistky do 16 rokov sa prebojovali do nedeľňajšieho finále MS v mexickom San Luis Potosí a majú isté minimálne strieborné medaily. V semifinále Junior Fed Cup-u zvíťazili nad Maďarskom 2:1, keď o svojom triumfe rozhodli už po dvojhrách.

Slovenské tenistky vo finále MS do 16 rokov v Mexiku
SITA/AP

O úvodný bod pre slovenské farby sa postarala Tereza Mihalíková, ktorá zdolala Dalmu Gálfiovú v dvoch setoch 6:4, 6:3. V druhom singli si Viktória Kužmová poradila s Fanni Stollarovou v troch setoch 6:1, 5:7, 6:4. V rozhodujúcom dejstve otočila z 2:4. V záverečnej štvorhre prehral pár Mihalíková, Tamara Kupková s dvojicou Stollárová, Gálfiová 6:7 (6), 6:7 (8). Slovensko bolo v ére samostatnosti vo finále v roku 1998 v talianskom Cuneu a o sezónu neskôr v austrálskom Perthe. V boji o titul nastúpia zverenky kapitána Daniela Čálika, ktoré Maďarkám odplatili prehru z ME do 16 rokov, proti najvyššie nasadeným Američankám. Tie v druhom semifinále zvíťazili nad Ruskom 3:0.

Mihaliková priznala, že pred úvodnou dvojhrou cítila nervozitu. "Bola som nervózna a po pár minútach som prehrávala 0:3. Potom však súperka začala robiť chyby. Ja som sa snažila hrať svoj najlepší tenis. Som šťastná, že sa mi podarilo vybojovať pre Slovensko prvý bod," povedala pre oficiálnu stránku ITF Mihalíková, ktorá sa  už teší na finálový súboj. "Proti Američankám sme hrali na MS do 14 rokov v Prostějove a zdolali sme ich. Dúfam, že v nedeľu podáme životné výkony a opäť zvíťazíme."

Kužmová v rozhovore pre stránku www.starsforstars.eu priznala, že duel proti Stollarovej bol riadnou šichtou. "Tak toto boli také nervy… V prvom sete som hrala veľmi dobre, sústredila som sa na každú loptu. Ona robila veľa chýb. V druhom sete som tiež stále viedla, ale pokazila som gem pri 4:3, prehrala som si servis a to ma rozhodilo. V treťom sete boli neskutočné zvraty. Aj keď som ku koncu prehrávala 2:4, tak som si verila, že to môžem ešte vyhrať,“ dušovala sa mladá Košičanka.

Kapitán slovenského tímu Daniel Čálik nadšene komentoval zápas zo San Luis Potosí. "Naše hráčky zdolali súperky hlavou. Mihalíková využila slabší deň svojej protivníčky, ktorá robila veľa nevynútených chýb. Viki odohrala s maďarskou jednotkou Stollárovou neskutočný zápas. Po víťaznom prvom sete, za stavu 3:3 prehrávala naša hráčka pri podaní súperky 0:40, ale gem vyhrala a už som si myslel, že to je zlomový okamih. Ale prehrala gem a potom aj set a súboj pokračoval tretím setom, v ktorom Kužmová prehrávala 2:4, ale vynikajúco zvládla koncovku," povedal Čálik pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu.

Aj prezident STZ Tibor Macko mal z postupu do finále veľkú radosť. "Je to skvelý úspech, postúpiť do finále v tímových súťažiach je perfektný výsledok. Dievčatá v tomto roku zápasili so zdravotnými problémami, v Mexiku konečne nastúpili v kompletnom zložení a zdolali silné Maďarky. Zápas Kužmovej bol ako na hojdačke, no Viktória zvládla jeho dramatický záver. Vo finále dievčatá nemajú čo stratiť. Američanky vo svojom strede s Catherine Bellisovou, ktorá na US Open zvíťazila nad Dominikou Cibulkovou, sú najväčšími favoritkami celého turnaja. Naše hráčky sú však vo veľkej pohode a určite zabojujú," povedal pre TASR Macko.

Semifinále:
SLOVENSKO - Maďarsko 2:1
Tereza MIHALÍKOVÁ - Dalma Gálfiová 6:4, 6:3
Viktória KUŽMOVÁ - Fanni Stollárová 6:1, 5:7, 6:4
MIHALÍKOVÁ, Tamara KUPKOVÁ - Stollárová, Gálfiová 6:7 (6), 6:7 (8)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok